20. února 2013

Francouzské brambory


Francouzské brambory jsou česká klasika. Zní to jako takový oxymorón, ale je to pravda. Každá rodina má stejně jako na bramborový salát nebo na svíčkovou svůj vlastní recept i na francouzské brambory. Viděla jsem již brambory na plátky, použití vařeného vejce a tak dále. Tyto varianty mi moc k srdci nepřirostly hlavně proto, že mám pocit, že když jsou suroviny takto na plátky, chuť nemá moc možnost se prolnout dohromady.

U nás doma (myslím u rodičů) děláme francouzské brambory skrz takové to kolečko, které je nahranolkuje jako třeba do bramborového salátu a používáme uzené maso a vše se to zalije syrovým vajíčkem. Já jsem si doma vytvořila vlastní variantu, která uzené nahrazuje kuřecím, popřípadě krůtím a vajíčko úplně odpadá.



Ještě bych se chtěla vyjádřit k názvu. Vždycky mě zajímalo, proč jsou francouzské brambory francouzské, stejně jako španělský ptáček španělský. S ptáčkem jsem to ještě nevykoumala, ale o původu francouzských brambor již vím. A kupodivu je francouzský... Ve Francii totiž místní připravují podobný pokrm z brambor, tartiflette. Můžeme se tak jen dohadovat o tom, že nějaký cestovatel přenesl recept do našich končin, použil nám dostupné suroviny a přiznal původ pokrmu.

Pro čtyři jsem potřebovala:

  • asi pět větších brambor
  • dvě kuřecí prsa nebo stehenní řízky
  • jednu větší cibuli
  • lžičku uzené papriky
  • sůl, pepř 
  • olej
Nejdříve jsem si uvařila neloupané brambory do poloměkka a pak jsem je i se slupkou protlačila skrz hranolkovací kolečko. Na oleji jsem si osmahla dozlatova nakrájenou cibuli. To je důležitý bod přípravy, proto nepodceňovat, cibule dělá základ chuti.

Cibuli jsem vyndala a přidala k bramborám a na stejné pánvi na trošce oleje opekla umleté maso s uzenou paprikou jen tak, aby se maso zatáhlo.  Maso jsem pak přidala k bramborám a cibuli, osolila, opepřila a důkladně promíchala.

Směs jsem rozprostřela do zapékací mísy a dala péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 30 minut.