14. ledna 2013

Baumkuchen


Ano ano, dnes je tomu 25 let, co jsem se narodila. Uteklo to docela rychle, čtvrtstoletí už mám za sebou. Tato doba je pro mě navíc docela přelomová, skončilo mi studium a tím i takové ty krátkodobější cíle. A otevřel se mi jeden obrovský prázdný prostor, který musím nějak vyplnit.

Budoucnost je tady a tak nějak ještě úplně nevím, jak s ní naložit. Žádné určité plány nemám, vše je zatím pouze v obrysech. Ale tuším, že to bude slibná budoucnost a rozhodně do ní bude patřit vaření a psaní o něm. A jednou možná i moje vlastní bistro... Ale to vše teprve přijde.

Oslava v nejbližším kruhu rodiném se konala v sobotu a jako hlavní hřeb jsem připravila německý baumkuchen, což je takový dorto-koláč, který se vlastně griluje a výsledek na řezu vypadá jako letokruhy. Proto baumkuchen, tedy "stromový" koláč.




Pamatuju se na něj matně z dětství, když jsme s našima jezdili čas od času do Německa. Do povědomí se mi znovu dostal docela nedávno, když jsme zase začali do Německa jezdit nakupovat, teď už hlavně s mým mužem. Při jeho přípravě ale je třeba mít na paměti, že musíte začít již den před podáváním.


Na jeden baumkuchen o průměru 20 cm jsem potřebovala:

  • půl hrnku oloupaných mandlí
  • třetinu hrnku moučkového cukru
  • bílek
  • čtyři lžíce plnotučného mléka
  • 80 gramů změklého másla
  • půl hrnku cukru
  • pět vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • lžíci vanilkového extraktu
  • půl hrnku hladké mouky 
  • 1/3 hrnku kukuřičné mouky
Nejdřív jsem v mixéru rozmixovala mandle spolu s moučkovým cukrem na úplně jemno, pak jsem přidala bílek a mixovala dál, až vznikla mandlová pasta. Tu jsem pak v hnětači postupně uhnětla se změklým máslem, přimíchala cukr, žloutky, vanilkový extrakt, hladkou mouku a mouku kukuřičnou.

Ve vedlejší míse jsem ušlehala bílky do tuhého sněhu, který jsem pak opatrně vařečkou vmíchala do již uhnětené hmoty. Vzniklo polotekuté těsto. A teď přijde ta zábava.

Rozehřála jsem si gril v plynové troubě u rodičů, protože my máme elektrickou a v té by to nešlo (gril se zapaluje přímo v troubě, na jejím stropě). Formu jsem si na dně vyložila pečícím papírem, stěrkou vložila asi desetinu těsta a rozprostřela ji po celém dně rovnoměrně v tenké vrstvě.

Formu jsem vložila pod gril a nechala ji tam do té doby, než těsto navrchu zezlátlo až trochu zhnědlo. Je třeba nechat těsto zhnědnout dostatečně, protože to pak vytvoří "letokruhy". Pak jsem navršila další vrstvu těsta, rozprostřela jí po celé vrstvě a dala pod gril.

Takto jsem pokračovala do té doby, než se těsto spotřebovalo celé, mě to vyšlo asi na 12 vrstev. Jen chci upozornit, že zatímco při prvních vrstvách budete čekat poměrně dlouho, než těsto zezlátne, u posledních vrstev to půjde dost rychle.


Dort jsem pak i s formou nechala vychladnout a přes noc ho uložila v lednici, druhý den jsem jej dokončila čokoládovou polevou z 80 gramů tmavé čokolády rozpuštěné s dvěma lžícemi másla. Při pečení je ještě možné mezi každou čtvrtou vrstvu namazat nějakou marmeládu, dort pak bude o něco vláčnější.