13. listopadu 2012

Tandoori květák



Pokud máte doma květák a chcete vyzkoušet nějaký netradiční recept, tenhle opravdu doporučuji. Peče se v troubě, ale v létě ho můžete snadno ugrilovat, čímž se přiblížíte ještě více indickému originálu, který popisuje Gordon Ramsay zde. Maličko jsem si ho co se týče koření zjednodušila použitím tandoori masaly.

Pro čtyři osoby je potřeba jeden větší květák, malý kelímek hutného bílého jogurtu, dva stroužky česneku, kousek zázvoru, dvě cibule, dvě lžíce oleje, dvě lžíce rajčatového protlaku, sůl, chilli, tandoori masala a pepř.

Květák jsem rozdělila na růžičky a povařila do poloměkka ve slané vodě. Potom jsem jej propláchla studenou vodou a nechala důkladně okapat. Mezitím jsem si v misce smíchala jogurt, drcený česnek a zázvor, sůl, chilli a tandoori masalu. Do vzniklé marinády jsem vložila květák, pořádně jej v ní obalila a nechala odpočinout (ideálně na pár hodin), aby se do květáku natáhly všechny chutě. Pak jsem jej rozprostřela na plech s pečícím papírem a dala do trouby předehřáté na 200°C péct do té doby, než na povrchu pěkně zezlátl (asi 10-15 minut).

Ke květáku jsem si připravila smaženou cibuli. Na oleji jsem dozlatova osmažila cibuli nakrájenou na tenká kolečka spolu s protlakem, ke konci vše dosolila, opepřila a přidala špetku tandoori masaly. Na talíř jsem pak naservírovala květák zasypaný cibulkou a kdybych nezapomněla, zasypala bych ho ještě koriandrem. Jako příloha asi po česku brambory, tradičně rýže nebo placky, my měli kuskus a taky to šlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)