31. října 2012

Zkus kuskus



Kuskus je ideální věc, když chcete udělat s málem práce hodně muziky. Nemusí se vařit, jednoduše se zalije horkou vodou nebo vývarem a pak s ním můžete dělat zázraky podle libosti. Kuskusu jsem se něco navařila při svých studiích právě kvůli jednoduchosti přípravy a možnosti jíst i za studena při dlouhých přednáškových dnech. Co se týče použití kuskusu u nás doma, nikdy dopředu nevím, co z vaření s ním vypadne, protože se většinou nechám vést momentální inspirací. Varianta dnešního kuskusu se dá jíst jen tak třeba k večeři či k obědu, za tepla i za studena, lze jej však použít i jako přílohu k masu.

Pro dva je třeba jedna hrst kuskusu, množství zeleninového vývaru tak, aby po zalití kuskusu tekutiny přebývalo asi 1-1,5 centimentru, lžíce rajčatového protlaku, špetka chilli, deset černých oliv, jedna jarní cibulka, kousek okurky a šťáva ze čtvrtiny citrónu.

V hrnci jsem přivedla vývar k varu, rozmíchala v něm protlak, chilli a kuskus. Hrnec jsem odstavila a přikrytý pokličkou nechala odpočinout stranou. Mezitím jsem rozpůlila černé olivy, nadrobno nakrájela jarní cibulku a okurku. Potom, co do sebe kuskus vstřebal všechnu tekutinu, jsem ho nadlehčila vidličkou, přisypala olivy, cibulku, okurku, zakápla šťávou s citrónu a všechno promíchala dohromady.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)