19. prosince 2025

Perníčkové linecké cukroví


Perníčky a linecké v jednom? S dnešním receptem ano. Pro tuhle variantu lineckého jsem použila embosovaný váleček a na zdobení polevu, která vytvořila takový zimní ledový efekt. Aby vám na lineckém vzory pěkně vyšly, je třeba vykrájené ozdobené tvary nechat řádně vychladit v lednici (klidně přes noc) a rovnou z lednice je dát na plechu péct do rozpálené trouby. Tak ať se daří, jestli máte v plánu ještě péct.



1 dávka 

těsto 

  • 300g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • lžička koření na perníčky
  • 200g změklého másla
  • 100g moučkového cukru 
  • 1 vejce

poleva

  • moučkový cukr
  • bílek

  1. Mouku spolu s kakaem, kořením a cukrem nasypu do mísy.
  2. Přidám máslo a vejce a nejlépe v robotu uhnětu hladké pružné těsto, které nechám nejlépe alespoň přes noc odpočinout v lednici.
  3. Těsto vyndám alespoň 30 minut před použitím z lednice. Na pomoučené ploše potom těsto vyválím na plát o tloušťce cca 0,5cm.
  4. Plát těsta lehce posypu moukou a embosovaným válečkem vtlačím vzor.
  5. Nakonec z těsta vykrájím tvary, které nechám důkladně vychladit v lednici.
  6. Cukroví peču v troubě předehřáté na 170°C asi 10-15 minut, upečené nechám zchladnout.
  7. Z cukru a části bílku připravím řidší polevu, kterou natřu upečené tvary. Polevu nechám zatuhnout, aby nechala vyniknout vzorům na cukroví.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)