15. srpna 2023

Zeleninové placky s bylinkami



Bramboráky jsou moje láska už od dětství, krásně tenké, uvnitř vláčné, šťavnaté, s křupavými okraji. Mám je ráda i s různou zeleninou schovanou uvnitř, klasicky to už od mala byla cuketa, později jsem začala přidávat třeba mrkev. Dnešní recept obsahuje jen málo brambor, za to zeleniny v nich je dostatek a bylinky jim dávají ten správný šmrnc. Jsou stejně vláčné a křupavé, jako právě bramboráky, jen trošku lehčí a se smetanovou omáčkou k tomu.


1 dávka/4 porce
  • 150g brambor
  • 250g mrkve
  • 200g cukety
  • svazek jarní cibulky
  • libeček
  • bazalka
  • 150g polohrubé mouky
  • sůl a pepř
  • voda dle potřeby
  • olej
  • 150g zakysané smetany
  • kousek česneku
  1. Brambory ve slupce spolu s mrkví a cuketou nastrouhám nahrubo.
  2. Ke strouhané zelenině přidám najemno nasekanou jarní cibulku, lubeček a bazalku.
  3. Vše zasypu moukou, dostatečně osolím, přidám pepř a trochu vody. Promíchám, aby vznikla hmota, která se bude dobře rozprostírat na pánev, pokud by těsto bylo husté, přidám ještě trochu vody.
  4. Na rozpálené pánvi s olejem potom smažím malé placky z obou stran dozlatova, na papírové utěrce potom nechám odsát přebytečný olej.
  5. Na omáčku promíchám smetanu s utřeným česnekem a solí. Omáčku podávám k opečeným plackám k namáčení.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)