26. září 2022

Focaccia



Když přijde na italskou focacciu, vždycky jsem se při jejím pečení snažila o velká oka v těstě a skoro nikdy se mi to nepovedlo. Po letech neúspěchu jsem začala zkoušet odložené kynutí, tedy takové, při kterém těsto kyne pozvolna delší dobu, takže se může pořádně profermentovat a výsledkem je těsto křupavé na povrchu s nadýchanou střídkou plnou bublin tak, jak jsem si vždycky přála. Dlouhé kynutí se projeví i na chuti, kterou je těžké popsat, ale ten rozdíl prostě poznáte, v tom pozitivním slova smyslu. Stejně jako u focaccii tenhle způsob kynutí používám i při pečení pizzy, vyplatí se podle mě i u baget, buchet, no prostě když máte čas, je to dobré zkusit u každého kynutého těsta, neprohloupíte.



pekáč 30x40cm

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky cukru a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 3/4 až 1 hrnek vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje + na pečení
  • olivy, cherry rajčata, cibule, hrubozrnná sůl a bylinky na obložení

  1. Do mísy nasypu hladkou mouku, přidám cukr a sušené droždí, promíchám.
  2. K sypkým surovinám přidám olej a postupně přilévám vodu, aby vzniklo hladké a poměrně lepivé těsto. Každá mouka saje jinak, takže začínám vždy na 3/4 hrnku a podle potřeby přidávám, aby těsto nebylo moc tuhé.
  3. Těsto přendám do mísy, přikryju utěrkou a nechám na ne příliš teplém místě pozvolna kynout klidně i 24 hodin, čím déle, tím líp, ale řiďte se časem, který máte. Přes léto to znamená mít mísu třeba na chodbě, teď klidně na kuchyňské lince, když zrovna nevaříte. 
  4. Během kynutí těsto tak 3-4 přeložím, což znamená, že ho rukama trochu vytáhnu z mísy a přeložím napůl nebo na třetiny jako psaní.
  5. Vykynuté těsto naolejovaným rukama odlepím od stěn mísy a přendám ho do olejem vymazaného plechu, kde ho prsty roztáhnu až do krajů. Tam ho nechám pod utěrkou kynout další 2 hodiny nebo do té doby než než minimálně zdvojnásobí až ztrojnásobí svůj objem.
  6. Focacciu pak zakapu olivovým olejem (nešetřit), do těsta zapíchám půlky rajčat, olivy, měsíčky cibule a nakonec posypu solí a bylinkami. Oblohu přizpůsobuju momentální sezóně nebo chuti, dobrá je i s plátky brambor, česnekem a rozmarýnem, dýní, ořechy a plísňovým sýrem nebo třeba jen karamelizovanou cibulkou.
  7. Takto připravevou focacciu peču v troubě předehřáté na 220°C asi 15-20 minut dozlatova, před krájením nechám vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)