30. května 2022

Jak důležité je mít dobrou lednici



Bez jakého spotřebiče byste si to v kuchyni nedokázali ani za nic představit? Varná deska, trouba nebo snad mikrovlnka? Co si budeme povídat bez každého z nich to celkem jde, ale třeba lednice je alespoň podle mě spotřebič, který možná využíváme úplně nejčastěji. Dnes bych se s vámi právě o lednicích chtěla trochu pobavit, protože to je u nás doma téma posledních měsíců.

Když jsme se před šesti lety stěhovali do nového bytu, kupovali jsme s tím samozřejmě i nové spotřebiče a lednice byla jednou mezi nimi. Tehdy jsem volila hlavně hezký design (asi chápete) a celkem brzy se ukázalo, že jsem se měla taky trochu soustředit na funkce a hlavně kapacitu a že jsem prostě a jednoduše v tomhle udělala trochu chybu. S tím, jak jsme se v posledních letech rozrostli, nám začala lednice být malá a mnohdy úplně nestíhala udržovat větší množství potravin v dobré kondici. 



Byla jsem tedy jen ráda, když mi po opravdu milé předchozí spolupráci s Whirlpool přišla nabídka a mohla jsem si vybrat novou. Volba nakonec i díky vymezenému prostoru padla na model W9 931D KS, každopádně kromě tradičních rozměrů jsou v nabídce třeba i americké lednice a kdybych nebyla omezená prostorem, určitě bych vyzkoušela tuhle variantu. Je mi ale sympatické, že všechny možné vychytávky se podařilo nasoukat i do lednic klasických rozměrů a teď vám je po nějaké době testování můžu alespoň trochu představit.

Základem všech lednicí (a nejen jich) od Whirlpool je technologie 6. SMYSL. Lednice díky němu zvládne podle jejího aktuálního obsahu přizpůsobit vlhkost i teplotu uvnitř, aby všechny potraviny vydržely čerstvé co nejdéle. V kombinaci s funkcí Dual NoFrost, která se stará jednak o to, aby nevysoušela potraviny při jejich chladnutí v lednici nebo mrazničce, tak i omezuje vlhkost ve vzduchu, aby nikde nezůstávaly krůpěje vody nebo námraza, je to fakt super věc. Adam mi občas přijde nepozorovaně otevřít lednici nebo mrazák a dřív jsem ho díky tomu musela i častěji odmrazovat, tady odmrazování odpadá úplně. Všechny funkce včetně nastavení teploty pro chladicí i mrazicí část zvlášť můžu pohodlně ovládat pomocí dotykového displeje a oceňuju i akustický signál, pokud je lednice nebo mrazák otevřený příliš dlouho. Několikrát se mi stalo, že jsem si nevšimla nedovřených dveří a než jsem na to přišla, uteklo docela dost času, což zase úplně neprospívá potravinám ani lednici samotné.



Pro ovoce a zeleninu je tu vyhrazený FreshBox+, který má v sobě inovativní podložku FreshPad, která zabraňuje, aby byla zelenina v kontaktu s vlhkostí, která se z ní v průběhu skladování může uvolňovat, a ta tak vydrží mnohem déle. Dřív jsem se právě nejčastěji potýkala s čerstvostí ovoce a zeleniny, zkoušela jsem to řešit speciální pěnovou podložkou, plastovými nádobami, ale dost často se mi stalo, že vlhkost na dně způsobila vyšší kazivost zeleniny, obzvlášť pokud jí bylo v přihrádce větší množství. Tady je zatím vše v pohodě a já jsem jen ráda. Hodně se mi líbí i přihrádka FreshBox 0°, ve které se udržuje teplota blízká nule, takže když do ní dáte maso, ryby, salámy nebo uzeniny a další pochutiny, lednice je udrží docela dlouho v čerstvém stavu a za mě je ten rozdíl opravdu znatelný. Mraznička má navíc ještě speciální přihrádku Easy Access, což je vlastně taková otevřená přihrádka, takže co do ní dáte, to i snadno vyndáte jen při otevření dveří a nemusíte nic vysouvat. My tam nejvíc dáváme led, protože u klasické přihrádky se mi stalo, že se mi při jejím zasouvání část vylila ven nebo se formička převrhla. Taky jsem ji už zkoušela na nanuky (o tom brzy) a dokážu si ji představit i na zatuhnutí různých dezertů.

Je toho mnohem víc, o čem bych vám mohla napsat, třeba prodloužená záruka na kompresor, hezký design uvnitř i navenek, speciální variabilní a úsporný držák na lahve, technologie rychlého chlazení atd atd, ale nechci tady zase vypadat úplně jako Horst Fuchs, jen jsem prostě nadšená. Novou lednici už máme doma už zhruba dva měsíce a z této zkušenosti zatím můžu říct, že to byla opravdu dobrá volba. Všechny suroviny vydrží mnohem déle čerstvé, a to i když někde vzadu něco třeba zapomenu, což se mi občas prostě stává. V následujících měsících tady najdete recepty, na kterých vám přiblížím některé funkce zase trochu blíž a doufám, že vás budou bavit a hlavně chutnat. Těšíte se?

Článek vznikl ve spolupráci s Whirlpool a je upřímným zhodnocením dosavadních zkušeností s výrobkem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)