12. ledna 2022

Rajčatový konfit s česnekem

V zimě je to s kvalitou ovoce a zeleniny trochu na štíru a co si budem, nejhorší jsou asi rajčata, která  ztrácí chuť snad úplně… Čerstvá si je v tomto období moc nedopřávám a raději z nich připravuju tento konfit. To se rajčata naloží do oleje a spolu s česnekem a bylinkami pomalu v oleji vaří, takže se jejich chuť zkoncentruje a jsou úplně božská! Používám je potom třeba na topinku, bruschettu, do těstovin, salátů nebo všude, kam byste si dali třeba sušená rajčata. Pokud vám z nich náhodou zbyde olej, určitě se ho nezbavujte, má krásnou rajčatovou chuť i vůni. 

Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool v parní troubě z kolekce W11 a při jeho přípravě jsem vyzkoušela zajímavou vychytávku, aplikaci pro vzdálené ovládání trouby. Stačilo si do telefonu nainstalovat 6th SENSE LiveApp a potom podle potřeby řídit pečení třeba z gauče. Pro mě je tahle možnost úplně super, protože se často stává, že musím zrovna odběhnout k dětem a zdržet se mimo kuchyň delší dobu, takže když zvládnu pekáč dát do trouby, stihnu bez komplikací upéct jídlo než se vzbudí.



Suroviny

  • 500g větších cherry rajčat na stonku
  • palici česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • cca 1,5dcl řepkového oleje

  1. Rajčata osuším a rovnoměrně rozložím na dno zapékací mísy.
  2. Přidám na půlku rozkrojenou palici česneku.
  3. Vše zaliju olejem tak, aby byla rajčata alespoň z části ponořená, přidám rozmarýn a sůl.
  4. Zapékací misku dám do trouby.
  5. Když se rozhodnu konfit péct, stačí v telefonu zapnout 6th SENSE LiveApp, nastavit v ní tradiční pečení (tedy horní a spodní ohřev) na 150°C na 1 ½ hodiny a nechat pozvolna péct. 
  6. Hotový konfit nechám vychladnout, případně vyloupu česnek ze slupek a pokud zrovna hned nespotřebuji, přendám obsah zapékací misky do uzavíratelné sklenice, kde konfit v lednici vydrží minimálně 10 dní.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)