6. prosince 2021

Špaldové linecké s mandlovou moukou



Linecké je asi největším evergreenem v rámci vánočního cukroví, přičemž každá domácnost, kde se peče, má svůj osvědčený recept. Přiznám se, že u nás to tak není, já obecně cukroví tolik v oblibě nemám, to si radši dám chlebíček, a linecké peče mamka. Letos jsem se ale rozhodla zkusit vlastní a řekla bych, že nakonec bude stálicí i u nás. Tradiční linecké cukroví pochází z německého města Linz a jak jsem se dočetla, Němci do něj tradičně přidávají mleté mandle nebo jiné ořechy. Tak jsem to taky zkusila, klasickou mouku nahradila špaldovou a můžu si dovolit se s vámi podělit o recept, protože je opravdu výborné.



1 várka/cca 40ks

  • 250g hladké špaldové mouky
  • 150g jemně mletých mandlí
  • 100g moučkového cukru
  • 200g másla
  • 1 vejce
  • kyselkavá marmeláda na slepení

  1. Do mísy prosiju mouku, přidám k ní mleté mandle a cukr.
  2. K sypkým surovinám přidám změklé máslo a rozklepnu vejce.
  3. Všechny suroviny prohnětu, aby vzniklo hladké nelepivé těsto, které dám minimálně na hodinu odležet do lednice.
  4. Těsto na pomoučené ploše vyválím klasickým válečkem, potom znovu pomoučím a vyrazím vzor embosovaným válečkem.
  5. Vykrájené tvary potom přenesu na plech s pečícím papírem a peču na 190°C asi 10 minut, dokud nezačne cukroví růžovět.
  6. Hotové cukroví nechám vychladnout a slepím pomocí marmelády. Potom ho přendám do uzavíratelné nádoby, kde ho nechám odležet a změknout.


2 komentáře:

  1. jéé, škoda, že už mám napečeno - zní to skvěla a hlavně by se konečně upotřebit (smysluplně) zakoupený vzorovaný váleček :) - na vše s PdP či sodou vzor zanikne :))
    určitě vyzkouší na napřesrok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak příští rok, já určitě budu dělat znovu, protože (teď neskromně) je to fakt moc dobré :)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)