29. března 2021

Velikonoční kynutý věnec


Velikonoce, to jsou barevná vejce, beránek, mazanec. Jestli chcete zkusit právě mazanec trochu jinak, zkuste můj kynutý velikonoční věnec! Není tak velký jako tradiční mazanec, takže máte jistotu, že ho sníte ještě hezky čerstvý, a taky je celkem hezký na pohled, nemyslíte?


průměr 30cm

  • 120ml plnotučného mléka
  • 30g cukru
  • 1/4 čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 300-350g hladké mouky
  • 80g změklého másla
  • 1 vejce
  • vejce a mandle plátky na dokončení

  1. V hrnku společně promíchám vlažné mléko, cukr a rozdrobené droždí a nechám asi 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy přidám mouku, sůl, máslo, vejce a kvásek a uhnětu hladké těsto (mouku přidávám podle potřeby, aby těsto téměř nelepilo, každá jinak saje tekutinu). Hotové těsto nechám asi hodinu na teplém místě vykynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělím na tři části, ze kterých na pomoučené ploše rozválím rukama asi 50cm dlouhé prameny. Z pramenů upletu copánek, který nakonec stočím dokulata a přimáčknu k sobě, aby vznikl věnec.
  4. Takto připravený věnec přenesu na plech vyložený pečícím papírem, doprostřed dám kulaté vykrajovátko nebo cokoliv, co snese pečení, aby se udržel kulatý střed, a pod utěrkou ještě nechám asi 40 minut dokynout. 
  5. Potom věnec už jen potřu rozšlehaným vejcem, posypu plátky mandlí a peču v troubě předehřáté na 180°C 30-40 minut dozlatova.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)