Venku to v poslední době vypadá všelijak, chvíli je teplo a krásně a potom zase sníh. Ještě si tak můžu dovolit takový trochu zimní recept, který ale už i dýchá sluncem, tak ho budeme považovat za předjarní, ano? Je to caponata, kterou asi tradičně znáte jako zeleninový pokrm z lilku, ale já jsem objevila i verzi s dýní, kterou jsem musela zkusit. A dopadla výborně! Tak ji taky zkuste, dobrá bude s bramborem ve všech podobách, my ji měli i zapečenou na bagetě s trochou parmazánu a bylo to božské. Navíc příprava je skoro bez práce a v jednom pekáči, což je další významné plus.
4 porce
- 0,6kg máslové dýně
 - 1 konzerva celých rajčat
 - 1 větší červená cibule
 - 2 velké stroužky česneku
 - 4 lžíce balzamikového octa
 - 4 lžíce olivového oleje
 - hrst černých oliv
 - 2 lžičky kaparů
 - sůl
 - čerstvá hladkolistá petržel
 
- Máslovou dýni nakrájím na kostičky o velikosti asi 2x2cm a nasypu ji do pekáče.
 - Z konzervy rajčat sliju tekutinu, rajčata nasekám na hrubo a přidám je k dýni.
 - Do pekáče potom nasypu na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, nahrubo nasekaný česnek, zaliju balzamikovým octem a olivovým olejem a trochu osolím.
 - Vše společně promíchám a pekáč dám do předehřáté trouby na 220°C péct asi na 30 minut.
 - Potom do pekáče přisypu olivy a kapary, vše znovu promíchám a vrátím péct na dalších 15 minut. Hotovou caponatu poznáte tak, že na dně zbyde jen maličko tekutiny.
 - Před podáváním caponatu posypu nasekanou petrželkou.
 




Blíží se dcery - určitě vyzkoušíme - to je jejich šálek kávy ;)
OdpovědětVymazatTak doufám, že měla (nebo bude mít) caponata úspěch!
Vymazat