2. prosince 2019

Kokosový likér a vietnamskou skořicí


Taky děláváte na Vánoce vaječňák? U nás nikdy nesmí chybět... Ale letos jsem se rozhodla zkusit ještě něco nového a to by nebylo, abych to pojala po svém. K Vánocům pro mě ještě patří kokos a taky skořice, no, tak proč to nezkusit spojit dohromady do likéru? Klasickou skořici jsem zkusila vyměnit za tu vietnamskou, která se obvykle používá například do vývaru na polévku pho. Chuťově je trochu jiná, exotičtější, ale pokud se k ní nedostanete, můžete použít i tu klasickou a rozhodně s ní nic nezkazíte.


asi 3/4 litru likéru
  • 400ml kokosového mléka (plechovka)
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 3/4 plechovky Salka
  • 80g strouhaného kokosu
  • 1 rulička vietnamské skořice
  • 250-300ml vodky
  1. Všechny ingredience kromě vodky přidám do hrnce, společně přivedu k varu a vařím asi 5 minut.
  2. Celou směs v hrnci nechám vychladnout a přes noc proležet všechny chutě.
  3. Druhý den vyndám skořici, zbylý obsah hrnce přeliju do mixéru a na vyšší otáčky promixuju pár minut.
  4. Tekutinu potom přes plátýnko přecedím a vymačkám a nakonec už jen podle chuti promíchám s vodkou a naliju do lahve.
  5. Likér podávám vychlazený, tak je nejlepší.


4 komentáře:

  1. Dobrý den,
    můžu se jen zeptat - kokosovým mlékem myslíte takovéto husté z plechovky nebo mléko v tetrapaku používané jako náhražka kravského (např. Alpro)? Děkuji moc za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  2. Máš nějaké zkušenosti, jak dlouho to vydrží? Nebo to vždycky zmizelo přehnaně rychle? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, zatím vydrželo maximálně 14 dní v lednici, ale nakonec se za tu dobu vypilo, takže těžko říct, asi i déle...

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)