14. ledna 2019

Marinovaný lilek s granátovým jablkem


Po Novém roce je celkem tradice, že se spousta lidí snaží zase do jídelníčku zapojit více zeleniny a trochu odlehčit. Já pro vás mám dneska recept, ve kterém jde hlavně o zeleninu. Nebudu ale tvrdit, že je to kdovíjak zdravý nebo lehký recept, protože lilek do sebe dokáže natáhnout dost oleje, ale je to pikantní menší jídlo na blízkovýchodní způsob, které si nejlíp užijete ve dvou třeba s křupavou bagetou nebo úplně ideálně s pita chlebem.


2 porce
  • 1 macatý lilek
  • olej
  • polovina citronu
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • snítka koriandru
  • kousek chilli papričky
  • malý stružek česneku
  • větší špetka soli
  • zrníčka z 1/4 granátového jablka
  1. Lilek nakrájím na kolečka vysoká asi 1 centimetr. V pánvi rozpálím větší množství oleje a lilek v něm postupně opeču z obou stran dozlatova.
  2. Než se opeče všechen lilek, připravím si marinádu. Společně prošlehám citronovou šťávu s olivovým olejem, nasekaným koriandrem, chilli, utřeným česnekem a špetkou soli.
  3. Opečený lilek nechám odsát na papírové utěrce od přebytečného oleje a rozložím ho v jedné vrstvě na talíř.
  4. V pánvi po lilku ještě opeču na tenoučké plátky nakrájený citron a potom i na půlkolečka nakrájenou cibuli dozlatova.
  5. Na lilek pomocí lžíce rovnoměrně rozliju marinádu, pokladu plátky opečeného citronu a cibulky. 
  6. Nakonec vše posypu semínky z granátového jablka a nechám chutě, aby se natáhly do lilku a prolnuly se, což trvá minimálně 1/2 hodiny.
  7. Marinovaný lilek podávám v pokojové teplotě s bagetou nebo pita chlebem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)