3. prosince 2018

Skořicový kringel


Nejprve jsem si říkala, jestli sem tento recept dávat, protože je asi docela známý, ale nakonec jsem si řekla, proč vlastně ne. Kringel je tradiční estonské kynuté pečivo obvykle plněné máslovo skořicovou směsí ve tvaru věnce. Je vlastně trochu podobné naší vánočce a ještě více třeba trdelníku. Tak pokud si budete chtít předvánoční čas trochu zpestřit, můžete se do něj pustit.


1 věnec
těsto
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička kardamomu
  • sáček sušeného droždí
  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • 30g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
náplň
  • 50g změklého másla
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžičky skořice
  1. V míse promíchám mouku, sůl, cukr, kardamom a sušené droždí.
  2. K suchým ingrediencím naliju mléko, máslo a žloutek a uhnětu hladké těsto. To nechám v míse zakryté utěrkou kynout asi hodinu, aby zdvojnásobilo objem.
  3. Troubu si předehřeju na 200°C a připravím si náplň, na kterou promíchám změklé máslo, cukr a skořici.
  4. Vykynuté těsto na pomoučené ploše rozválím na obdélník 30x45cm a lžící na něj rovnoměrně natřu náplň. Těsto potom po delší straně zaroluju do rolády a podélně rozříznu na půl.
  5. Pruhy těsta potom obmotám okolo sebe a konce spojím tak, že vznikne kruh, věnec.
  6. Věnec přeložím na pečící papír na plech a peču v troubě asi 25 minut dozlatova.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)