19. listopadu 2018

Pečené donuty s jablky


Všude okolo se to pomalu začíná hemžit vánočními recepty a než s tím začnu i já, tak tady pro vás mám ještě jeden přechodový recept. Je sice ještě dá se říct podzimní, ale už trochu voní i Vánocemi. Tyhle pečené donuty jsou pěkně vláčné díky nastrouhaným jablkům uvnitř, ale díky cukrovému obalu se skořicí i pěkně křupou. Nicméně jako u každého kynutého těsta jsou nejlepší ten samý den po upečení.


1 dávka/asi 10 - 12 donutů
  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • půl balíčku sušeného droždí
  • 1 lžíce másla
  • 1/3 hrnku cukru krupice
  • 1 vejce
  • 0,5 hrnku nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • špetka soli
na obalení
  • 3 lžíce másla
  • 0,5 hrnku cukru krupice
  • lžička skořice
  1. Do mísy naliju mléko a přidám k němu droždí a máslo.
  2. Do mléčné směsi zašlehám cukr, vejce a jablka.
  3. Nakonec přisypu mouku spolu se špetkou soli a uhnětu měkké a nelepivé těsto (podle potřeby přidávám ještě mouku, každá saje tekutinu jinak).
  4. Těsto nechám pod utěrkou na teplém místě zdvojnásobit objem, to trvá přibližně hodinu.
  5. Vykynuté těsto vyndám na pečící papír a rukama ho roztáhnu tak, aby bylo asi 2 centimetry vysoké. Z těsta potom vykrájím kolečka o průměru asi 10 centimetrů (používám sklenici) a uvnitř vykrojím vykrajovátkem malý otvor. Zbylé těsto prohnětu zpět dohromady a pokračuji stejně, dokud už žádné těsto nezbude.
  6. Vykrojené donuty přendám na plech s pečícím papírem, kde je nechám dokynout ještě zhruba asi 3/4 hodiny.
  7. Mezitím si předehřeju troubu na 190°C a vykynuté donuty peču dozlatova asi 10 minut.
  8. Teplé donuty potom už jen potřu změklým nebo rozpuštěným máslem a obalím ve směsi cukru a skořice.

2 komentáře:

  1. Donutky vypadají nádherně, určitě vyzkouším!����

    OdpovědětSmazat

Za všechny komentáře děkuji :)