24. září 2018

Francouzský toust s karamelovými jablky

Pořád ještě se potýkám s jablky a to jsme jich na zahradě už otrhali přes 200 kilo a nechali si udělat mošt, mám je zavařená a tak dále. Tenhle recept by se spíš měl jmenovat karamelová jablka s toustem, protože o jablka tu jde především. Nemusíte je použít jen na tousty, ale i třeba do palačinek, na lívance nebo prostě kamkoliv. Připravená dávka jablek vydrží v lednici docela dlouho, my jsme jí snědli asi až po 14 dnech a byla pořád dobrá. Tak šup na recept.
1 dávka
  • 1kg jablek, oloupaných a nakrájených na kostky cca 3x3cm
  • 100g tmavého cukru
  • špetka skořice
  1. Do pánve nasypu tmavý cukr a na středním plameni nechám rozpustit na karamel.
  2. Když je cukr rozpuštěný, nasypu do něj jablka, přidám skořici a společně promíchávám asi 2-3 minuty, aby se karamel odlepil ode dna. Potom zakryju pokličkou a nechám spolu dusit dalších asi 5 minut.
  3. Jablka odkryju a podle potřeby nechám zredukovat na požadovanou hustotu, to je těžké odhadnout, protože každá jablka jsou jinak šťavnatá, ale jde o to, aby okolo jablek byla hustší karamelová šťáva.
  4. Hotová jablka ještě horká přendám do sklenic a uzavřu, nechám vychladnout a skladuju v lednici.

francouzský toust, 2 porce
  • 2 vejce
  • 100ml vysokotučné smetany
  • špetka cukru
  • 4 plátky toustů
  • máslo
  1. Vejce v misce prošlehám spolu se smetanou a cukrem.
  2. Do této směsi namáčím z obou stran tousty, které potom na rozpálené pánvi s máslem opékám dozlatova.


2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)