13. prosince 2017

Nejen vánoční ryba jinak


Nevím jak vy, ale já klasického smaženého vánočního kapra na štědrovečerním stole moc nemusím. Místo něj jsem vloni (a letos tomu bude zrovna tak) dělala kapří hranolky, ale řízek u nás doma prostě vede. Jestli ale chcete držet tradici v podobě ryby a máte to podobně jako já, zkuste tuhle odlehčenou verzi, kdy se ryba peče pod kořeněnou strouhankou hezky na másle v troubě. Já měla tresku, ale s kaprem to určitě půjde taky, jen se bude muset péct o trochu déle. Na ryby používám snad jako jedinou směs koření (na ryby), skvělou má například Grešík nebo Koření od Antonína. V tomhle receptu pod rybu nemusíte šetřit máslem a do strouhanky můžete použít místo zajímavější pomerančové kůry klasickou citronovou.


4 porce
  • máslo pod rybu podle chuti
  • 4 kusy ryby bez kostí a kůže
  • 100g strouhanky
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
  • 3 lžíce parmazánu
  • 2 lžíce změklého másla
  • 1 lžičku koření na ryby
  • trochu soli
  • 1 lžíci citronové šťávy

  1. Dno zapékací misky vyložím kousky másla a na ně položím kusy ryby.
  2. V misce promíchám všechny zbylé ingredience a prsty vytvořím takovou žmolenku.
  3. Tu opatrně rozvrstvím navrch každé ryby a dám péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 20 minut, dokud strouhanka nebude hezky zlatavá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)