20. února 2017

Ořechová babka


Jsem fanda do odloženého (pomalého) kynutí. Zjistila jsem, že když se těsto nechá pomalu kynout přes noc v lednici, je jeho chuť mnohem lepší a zajímavější. Vyplatí se to u chleba, pizzy a veškerého sladkého pečiva taky. Dneska jsem odložené kynutí využila při přípravě ořechové babky, kterou musíte zkusit! Jestli nemusíte ořechovou náplň, můžete ji vyměnit třeba za makovou nebo jablečnou, ale základ na těsto se bude hodit vždycky.


Na 25cm chlebíčkovou formu
  • 270g hladké mouky
  • 50g cukru
  • půl balíčku sušeného droždí
  • špetka soli
  • 70ml mléka
  • 1 vejce
  • 75g změklého másla + další na vymazání formy

náplň
  • 170g vlašských ořechů, mletých
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce strouhanky

  1. S pomalým kynutím je třeba začít už večer předem. V míse promíchám mouku s cukrem, droždím a solí a hnětačem do nich zapracuju mléko, vejce a máslo. 
  2. Těsto hnětu tak 10 minut než je z něj kompaktní koule. Mísu s těstem pak přikryju utěrkou a dám přes noc do lednice.
  3. Druhý den těsto vyndám z lednice a nechám ho přijít k pokojové teplotě, což trvá tak 1-2 hodiny.
  4. Mezi tím si připravím náplň, ořechy s cukrem a mlékem tak 5 minut povařím na plotně a nakonec zahustím 1-2 lžícemistrouhanky. Náplň nechám zchladnout.
  5. Těsto na pomoučené ploše rozválím na obdélník o rozměrech asi 30x50 centimentrů a rovnoměrně na něj rozprostřu náplň. Obdélník s náplní sroluju do ruličky (tak, že vznikne 50 cm dlouhá rulička), kterou po celé délce rozříznu, a ty dvě poloviny obtočím okolo sebe navzájem do spirály. Hotového šneka vmáčknu do máslem vymazané chlebíčkové formy, kde ho nechám kynout ještě tak 2 hodiny.
  6. Nakynutou babku peču v troubě předehřáté na 190°C asi 25-30 minut do zlatova, během pečení je možné vrch pomazat máslem, aby byla babka zlatavější.

4 komentáře:

  1. Tohle vypada bozsky, vzdycky jsem to chtela zkusit a mam jeste kopu orechu. Ty fotky vypadaji dost lakave, krasne!! Urcite brzy vyzkousim, mnam uz ted bych si dala ;)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jee, moc děkuju ;) je moc dobrá, určitě zkus a pak nech vkaz, jak to dopadlo :)

      Smazat
  2. udělala jsem ji s mletým mákem a je úžasná

    OdpovědětSmazat

Za všechny komentáře děkuji :)