27. února 2017

Moje pouliční kuchyně


Kuchařka Moje pouliční kuchyně od Jennifer Joyce, kterou vydaly Knihy Dobrovský, mě při listování v knihkupectví nadchla. Stejně jako ona, i já ráda cestuji do jiných zemí a ochutnávám tam místní dobroty, takže je asi jasné, proč mě kniha zaujala. Z každé návštěvy cizí země si tak kromě zážitků přivezu i nějaké chutě a recepty, které mi všechno po chuti a vůni znovu připomínají. Jennifer je ve Velké Británii velmi známou autorkou, takže kvalita zpracování její další knihy určitě není šlápnutím vedle. A jaká tedy je?

V kuchařce je okolo 150 receptů na nejrůznější pochoutky z kategorie street food z celého světa. Jde o poměrně rychlá jídla plná chuti a čerstvých surovin od Ameriky, Mexika, přes středomořskou kuchyni, blízkovýchodní a postupně velké oblasti v Asii. Kromě větších jídel jsou tu i drobné pochutiny jako omáčky, dipy, saláty, nakládaná zelenina a další. Většina se vám však vejde do ruky a je jako dělaná na nějakou hostinu pro přátele, kdy si každý nabere od každého něco.

Knížka je moc příjemně zpracovaná, fotografie jídel opravdu lákají a po prvním prolistování jsem měla chuť skoro všechno uvařit.

Určitě chci zkusit:
  • kefírové smažené kuře
  • tacos al pastor
  • sicilské kuře na octu
  • kuře v pikantní krustě se salátem z granátového jablka

Jediné, co opět pokulhává, je český překlad, to je stále bohužel dost časté. Pokud budete chtít vařit podle receptů a v obchodě budete třeba hledat turmerik, budete mít možná potíž. Jde totiž o kurkumu (turmeric anglicky, český výraz turmerik se používá jen okrajově). To samé bude se savojským zelím (kapusta). No a dost silně překladatelku podezřívám, že veškerým kmínem je v knize myšlen římský kmín (cumin, kumín) - ten náš český se ve světě příliš nepoužívá a vzhledem k četnosti použití v arabských receptech to jistojistě bude kmín římský - jejich záměna ale určitě povede k výrazné změně v chuti.

I přes tuhle lehkou nedotaženost jsem za tuhle knihu moc ráda, protože obsahuje všechna ta exotická jídla, na která můžete narazit při cestování po celém světě, a kdybyste měli chuť si jí pořídit, dá se na webu sehnat na Knihách Omega.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)