8. srpna 2016

Pikantní nakládané cukety


K létu a k nadcházejícímu podzimu patří zavařování. Nikdy jsem se do něj nepouštěla ve větším, protože v naší malé kuchyni to ani nešlo, ale v novém bytě je místa mnohem víc, a tak se realizuju a uchovávám vynikající zeleninu na horší časy. Dnešní recept je pikantní orientální variací na klasické okurky, jen se místo nich používají mladé cuketky na tenké plátky. Hotové je využijete kromě klasiky třeba k hamburgerům nebo hot dogům. Jen počítejte, že jsou vážně pikantní a kyselé, prostě dobrota!


Na jednu dávku (cca 3 půl litrové sklenice)
  • 1 kilo cuket
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 lžíce soli

na nálev:
  • 400ml bílého vinného octa
  • 120g cukru
  • lžička hořčičných semínek
  • lžička koriandrových semínek
  • půl lžičky římského kmínu
  • 1 najemno nasekanou chilli papričku
  • půl lžičky mleté kurkumy
  1. Cukety a oloupanou cibuli jsem si na mandolíně nakrájela na tenké plátky. V míse jsem je zalila studenou vodou a promíchala se solí a nechala asi půl hodiny, aby cukety ztratily přebytečnou vodu.
  2. Mezi tím jsem si připravila nálev. Všechny suroviny na něj jsem přesunula do hrnce a nechala ohřát, aby se cukr rozpustil a chutě prolnuly.
  3. Cukety jsem slila a důkladně v ruce vymačkala od přebytečné vody. Cukety jsem zalila nálevem a naplnila jimi umyté sklenice. 
  4. Sklenice jsem zavíčkovala a sterilizovala v troubě předehřáté na 150°C hodinu na plechu tak, aby byly sklenice ponořené do třetiny ve vodě. Sklenice jsem pak už jen nechala vychladnout a skladuju je ve špajzu.


2 komentáře:

  1. Teda to vypadá krásně, úplně polykám slinu. U nás doma nikdo - kromě mě - nemá rád nic sterilovaného v octu, tak se mi nechtělo okurky zavařovat kvůli sobě. Ale tu ceketu asi zkusím. Díky!

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)