28. června 2016

Třídím, třídíš, třídíme?



Pamatuji se, že kdysi jsme doma sledovali jeden asijský film, kde se nad městem místo přírody tyčila obrovská hora z odpadků. Čas od času si na to vzpomenu, protože mám jednak asijské filmy moc ráda, ale taky protože mě ta myšlenka, že se jednou utopíme v odpadu, trochu děsí. Je na každém, jak k produkci odpadu přistupuje a od každého z nás to začíná. Jak jste na tom doma vy?

Předpokládám, že alespoň v nějaké míře doma třídíte odpad, protože podle statistik jsme na tom jako Česká republika celkem dobře, totiž celkem přes 70% lidí u nás nějakým způsobem odpad třídí. Když odhlédnu od ekologie, tak ani naše popelnice na směsný odpad není tak nacpaná jako dřív. Snažím se doma třídit jak nejlépe umím, v podstatě ke třídění není ani nic moc potřeba, ale jsou věci, které mohou třídění usnadnit.

Dřív jsem na třídění používala barevné tašky od společnosti Eko Kom, které jsou sice moc fajn, ale esteticky v prostoru moc nevypadají. Konečně se mi ale po stěhování v nové kuchyni a díky spolupráci s Ikeou na projektu Šetrnější domov podařilo, abych měla koše schované, ale zato pěkně po ruce hned pod dřezem. 

Systém Variera, který do mé kuchyně pasuje, má různé druhy velikostí košů, které jsou podle potřeby v plném provedení nebo s otvory a dají se k nim dokoupit i víka, která využijete asi spíš u bioodpadu nebo tříděného odpadu, zatímco u plastů nebo papíru jsou spíš navíc. Třídění je tím pro mě zase trochu jednodušší, a tak jediné s čím se potýkám, jsou věčně plné kontejnery na tříděný odpad.


Každá obec třídí různě a i různý odpad, třeba u nás se bioodpad třídí jen v některých částech města, tak je těžké napsat sem univerzální rady. Takže jen možná pár věcí, které jsem zjistila, že se třídit nemají nebo jak to s nimi vůbec je:

  • do papíru nepatří ruličky od toaletního papíru (jsou tolikrát recyklované, že už to nejde)
  • stejně tak papírové spořiče od vajec
  • mastné nádoby (třeba od oleje) je nutné pořádně odmastit
  • naopak nádoby třeba od jogurtu stačí jen dobře vyškrábat, nemusí se umýt úplně
  • do plastu se dá dát i polystyren v menších kusech
  • plasty kvůli objemu je lepší sešlápnout
  • žárovky patří na sběrný dvůr
  • prázdné blistry od léků jsou směsný odpad
  • vybité baterie se dají vrátit v hodně obchodech a supermarketech, u nás třeba i na úřadě

Vynikající stránkou, která vám pomůže se zorientovat v problematice třídění je jaktridit.cz

Kromě třídění se taky snažím doma znovuvyužívat věci, jako jsou třeba igelitové sáčky od pečiva nebo zeleniny, když už ji v nich musím nakoupit. Mám v kuchyni speciální šuplík, kam všechny sáčky dávám a pak je používám na svačiny a tak podobně. V práci zase sáčky po vyprázdnění po čase donesu zpátky domů a takhle to dělám pořád dokola. Nebo čas od času použiju rozložitelné tašky od nákupu v supermarketu místo sáčku na odpad (i když už jich moc nemáme od té doby, co mám v tašce látkovou nákupku, která víc unese).

V nadcházejícím letním období nás všechny (snad) alespoň v nějaké formě čeká cestování za novými zážitky a i během toho se můžeme trochu zamyslet nad produkcí zbytečného odpadu. Tak třeba na cesty vozím tuhle plastovou láhev, která je lehká a dá se znovu naplnit kdykoliv se vyprázdní, jen by mohla mít rochu větší objem.

5 komentářů:

  1. Třídím taky. Dokonce taky pod dřez :-), jen papír dáváme jinam (noviny, časopisy a reklamní letáky by se pod dřez nevešly). Na drobný papír používám krabici od piv, časopisy, noviny a letáky dávám do jedné police ve skříni.
    Igelitové sáčky a tašky využívám stejně jako ty ;-) (taky jsou v šuplíku)
    Jen tu speciální láhev na pití nemám. Když si koupím balenou vodu v malém, tak ji pak plním z kohoutku pořád dokola. Obvykle do té doby, než ji někde zapomenu (což se mi nestává úplně zřídka). Koupené lahve by mi bylo líto, takhle si prostě zas jednou koupím balenou vodu (pro změnu většinou perlivou) a jedu dál...

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek, netušila jsem, že do papíru nepatří obaly od vajíček! Zas jsem o něco chytřejší.
    S přítelem doma třídíme, ale máme problém s místem. Pod dřezem na to nemáme dost prostoru a koneckonců jinde taky moc ne - máme úplně maličký byt. Netušíte, kde by se daly sehnat koše na třídění, které by nezabraly spoustu místa? Asi by stačilo něco obyčejného, jako je tohle http://www.utc.cz/cs/kos-na-trideny-odpad-nature-2/345084p/, jenže bychom potřebovali menší. Děkuju za případnou radu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus mrknout na stránky ikea, maj tam takový tašky na třídění, měla jsem podobný a bylo to fajn ;)

      Vymazat
    2. Do Ikei se chystám zítra, tak mrknu. Díky. :)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)