23. května 2016

Francouzské bagety


Taky tak milujete ty nadýchané křupavé bílé bagety? Dnes vám přináším recept, díky kterému si je budete moct dopřát a zakousnout se do křupavé kůrky, uvnitř které je jemná bublinkatá střídka. Tyhle bagety nepotřebují hodně práce, ale je třeba je začít připravovat s předstihem, prostě uhnětete těsto, šoupnete ho do lednice a dva dny počkáte, protože o vynikající chuť i texturu se postará pomalá fermentace. Když je vytáhnete z trouby, není potřeba nic jiného než trochu soli a olivového oleje nebo másla.



Na 3 bagety
  • 360g hladké mouky
  • 260g vody
  • půl sáčku sušeného droždí
  • půl lžičky soli
  • špetku cukru

  1. Mouku jsem v míse promíchala s vodou, droždím, solí a cukrem, nejprve vařečkou a potom rukama jsem vypracovala měkké a trochu lepivé těsto.
  2. Těsto jsem nechala hodinu kynout na kuchyňské lince pod utěrkou a pak jsem ho na dva dny uložila do teplejší části lednice (což bývá zpravidla navrchu).
  3. Po dvou dnech jsem těsto vyndala z lednice ven a nechala ho půl hodiny při pokojové teplotě probrat.
  4. Na pomoučené ploše jsem těsto rozdělila na tři díly, které jsem podle obrázku nejprve přeložila jako psaníčko na třetiny, pomoučenýma rukama pak z každého těsta rozválela váleček asi 25 centimetrů dlouhý.
  5. Bagety jsem nechala další půl hodinu kynout na pečícím papíru, který jsem lehce posypala moukou.
  6. Troubu jsem si spolu s plechem předehřála na 250°C, ostrým nožem na každé bagetě udělala pár zářezů a přesunula je i s papírem na plech. Na dno trouby jsem kvůli páře ještě vlila panáka studené vody a rychle troubu zavřela.
  7. Bagety jsem pekla přibližně 30 minut dozlatova, v polovině pečení jsem snížila teplotu na 230°C.
  8. Hotové bagety nechte vychladnout, ale bude to vážně těžké se do nich nepustit hned.

16 komentářů:

  1. Hmm, na mě trochu komplikované - ta lednice- ale veeeelmi lákavé ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to je jednodušší, člověk nemusí řešit několikeré překládání :)

      Vymazat
  2. Teda ty jsou :) Krása už jsem dlouho nepekla chléb ebo bagety , jsem ted trochu lenoch zase musím napravit

    OdpovědětVymazat
  3. Vypada to jednoduse. Jdu do toho. Jen technicka: trouba rozpalena horkovzdusna na 250 st. nebo "normalni" ohrev dole a nahore?

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj :) chtěla jsem se zeptat, jestli jsi to nezkoušela i z bezlepkové mouky.. :) Já právě musím dodržovat bezlepkovou dietu ale tyhle bagetky vypadají luxusně, tak to asi prubnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych pomohla, ale nezkoušela. Za zkoušku ale nic nedáš a dej pak vědět ;)

      Vymazat
  5. Vypadají báječně. V lednici těsto přikrývaš folií nebo potřebují dýchat? Děkuji :) Tina

    OdpovědětVymazat
  6. Ty Tvoje vypadaji uzasne, takze jsem taky vyzkousela, ale nebyla jsem tak uspesna, pripadam si jak Pat a Mat. :)) Teprve ted jsem si precetla v komentarich, ze testo jsem mela prikryt uterkou (ja mela folii). A o 3 bagetach 25cm dlouhych si muzu jen zdat, ja mela sotva 15. :( Panaka vody na dno trouby jsem se bala, tak jsem tam dala pecici plech, ale jak jsem na nej tu studenou vodu nalila, tak se tak zkroutil, ze to stejne vyteklo ven. Tak ted cekam u trouby, co mi z toho nakonec vyleze... :) I tak diky, za ispiraci a preji pekne dny! Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, tenhle recept je celkem na jistotu :( ale chyba muze byt i v mouce nebo drozdi... Proste testo je ziva bytost, nikdy to neni uplne stejne. Tak snad priste!

      Vymazat
  7. Neznáte prosím bezlepkovou verzi? Uvítám jakékoliv slané pečivo, rohlík, houska, bagetka a tak.
    Díky LENKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, ale žádnou takovou verzi bohužel vyzkoušenou nemám. Zkuste nějaký web, který se zabývá gluten free recepty ;) Hodně štěstí

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)