25. dubna 2016

Rolky plné italských chutí


Dnešní recept je můj soutěžní příspěvek do soutěže Aperitivo Moment v rámci FOOD BLOGU ROKU, tento předkrm je kombinací mých oblíbených chutí italské kuchyně. Všechny jsem je spoutala do tří malých roládek, které je ideální doplnit koktejlem, který jsem zkusila umíchat s použitím Aperolu. Je to ochucená křupavá strouhanka v marinované cuketě, olivová tapenáda v pečené paprice a marinovaná mozzarella s rukolou v sušené šunce.

Množství surovin berte jako orientační, protože třeba z cukety potřebujete jen čtyři plátky a tak podobně.


Na 4 porce jsem potřebovala:

Cuketové rolky

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetku soli
  • půl stroužku česneku
  • mladou cuketu
  • tvrdý plátek chleba
  • filet ančovičky naložené v oleji
  • sušené rajče
  • rozmarýn



Paprikové rolky

  • žlutou papriku
  • hrst černých oliv
  • lžíci kapar
  • trochu olivového oleje
  • půl stroužku česneku


Rolky se sušenou šunkou a marinovanou mozzarellou
  • mozzarellu
  • část marinády z receptu na cuketové rolky
  • rukolu
  • sušenou šunku
  1. Nejprve jsem si připravila marinádu na cuketu a mozzarellu. V misce jsem promíchala tři lžíce olivového oleje s citronovou šťávou, nadrobno nasekaným česnekem a špetkou soli. Marinádu jsem promíchala a naložila do ní aspoň na 20 minut na kousky natrhanou mozzarellu a na tenké podélné plátky nakrájenou cuketu,
  2. Mezi marinováním jsem si připravila ochucenou strouhanku. Na pánev jsem nalila trošku oleje a nechala opékat filet z ančovičky. Pak jsem přidala nadrobno nasekané sušené rajče, hrubě nasekanou strouhanku ze suchého chleba (ideální je použít sekáček a chleba rozsekat) a rozmarýn. Vše jsem spolu opékala dokřupava ještě asi 2 minuty a pak jsem strouhanku stáhla z plotny a nechala vychladnout.
  3. Žlutou papriku jsem položila na plech a při 220°C nechala v troubě péct půl hodiny doměkka. Z trouby jsem papriku zamotala do sáčku a nechala ji 15 minut zapařit, pak jsem z ní snadno sloupla slupku a papriku nakrájela na třícentimetrové proužky.
  4. Na olivovou tapenádu jsem najemno nasekala černé olivy spolu s kapary a kouskem česneku, vše jsem zakápla trochou oleje a nechala odpočívat.
  5. A nyní už k sestavení, plátek cukety jsem osušila z marinády a na celý plátek jsem nasypala trochu ochucené strouhanky. Cuketu jsem pak zarolovala a postavila na talíř. Na plátek papriky jsem rozložila olivovou tapenádu, taky zarolovala a postavila na talíř. Nakonec jsem do plátku sušené šunky položila pár lístků rukoly a kousek marinované mozzarelly. 



Předkrm jsem servírovala s koktejlem z Aperolu, vína a šťávy z krvavých pomerančů. 

Na koktejl je třeba:
  • 1 díl Aperolu
  • 2 díly bílého vína
  • 2 díly šťávy z čerstvých krvavých pomerančů
  • led
  • plátek pomeranče
  1. Aperol jsem promíchala s bílým vínem a šťávou z pomerančů. 
  2. Koktejl jsem nalila do skleniček naplněných ledem a přidala plátek pomeranče.

3 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)