9. srpna 2015

Řecká pita s tzatziky a trhaným vepřovým


Nejlepší dovolenou u moře jsme prožili hned po svatbě, když jsme cestovali na Rhodos. Nikde žádní Češi, půjčili jsme si auto, procestovali ostrov skrz naskrz a ochutnali co se dalo. Docela často na tu dovolenou myslím... Letos jsme si cestu k moři nenaplánovali, ale jak vidno, počasí se nám to snaží vynahradit, a tak už chybí snad jen přímořská kuchyně. A tu si dopřejeme teď.

Recept je vyladěný podle chutí, které jsou pro Rhodos a Řecko vůbec typické, nejvíce se asi blíží vepřovým souvlaki v pitě, které tam byly k dostání na každém rohu. Tradiční souvlaki jsem jen vyměnila za trhané vepřové, kde se podle mého ještě lépe prolnou chutě. Až vyzkoušíte, pitu už nikdy nebudete chtít kupovanou. Množství vyjde celkem na 4 porce.

Na 4 pita chleby:
  • 1 1/4 hrnku mouky
  • 1/5 hrnku vlažné vody
  • půl balíčku sušeného droždí
  • lžíci olivového oleje
  • sůl
  1. Jelikož pita potřebuje čas na kynutí, začínám s ní. Z uvedených ingrediencí propracuju vláčné těsto, které rozdělím na 4 ranečky a nechám je asi hodinu kynout, aby zdvojnásobily svůj objem.
  2. Z každého vykynutého ranečku na pomoučené ploše vyválím placku o průměru asi 20cm a na litinovém tálu nebo suché pánvi je postupně všechny z obou stran opékám, dokud se nezačnou nafukovat a na povrchu se neobjeví tmavé puchýře. Hotové pity uchovávám pod utěrkou, aby příliš nevyschly.

Na trhané vepřové:
  • 400g vepřové plece v celku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sušené oregano
  • sůl
  • 2 deci bílého vína
  1. Do misky jsem nalila a promíchala citronovou šťávu, olej, přidala jsem oregano a do marinády naložila maso, aby se alespoň hodinu marinovalo.
  2. Uleželé maso jsem pak spolu s marinádou vyklopila do rozpálené pánve a opékala ze všech stran dozlatova. Maso jsem pak zalila vínem, přidala sůl a pod pokličkou dusila doměkka, což trvá asi 3/4 hodiny. (Během dušení je třeba občas maso zkontrolovat, aby se nepřipalovalo, případně podlít a otočit.
  3. Měkké maso jsem pak vidličkou natrhala na vlákna a promíchala se zbylo šťávou, která v pánvi zůstala.

Na tzatziky:
  • polní okurku
  • 300g hustého řeckého jogurtu
  • lžíci vinného octa
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • kopr podle chuti
  1. Okurku jsem oloupala, podélně překrojila a vydlabala semínka. Na hrubém struhadle jsem ji nastrouhala a dala do misky.
  2. K okurce jsem přidala vinný ocet, utřený česnek a směs jsem osolila a opepřila (kdo má rád, může přidat nasekaný kopr). Tzatziky jsem pak nechala v lednici alespoň chvíli proležet.

Na dokončení:
  • červenou cibuli na tenké plátky
  • rajče na plátky
  • okurku na kousky
Do každé pity jsem dala pár lžic tzatziků, zeleninu a nakonec trhané vepřové. Pitu jsem pak už jen zavinula.

TIP: Pokud si budete chtít udělat autentické souvlaki, vepřové maso hned na začátku nakrájejte na kostky a naložte do marinády. Víno vynechte a pak vepřové napíchejte jako na malé špízky a opečte na grilu.


1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)