29. června 2015

Mama ghanouj


Taky tak milujete mladé cukety? Teď je to správné období, kdy jsou k dostání a určitě ještě dlouho budou. Pěkně čerstvé, křupavé, lahodné. Právě takové jsou ideální do tohoto libanonského receptu, který se podává jako předkrm nebo jako taková pomazánka, kterou teď můžete podávat jako svělý doplněk při letním grilování.

Recept spočívá v opečení plátků cukety, které nejlépe chutnají z grilu. U nás doma nejvíc používáme LotusGrill, protože nekouří a je rychle rozpálený. Asi je to už hloupé, že ho tady pořád tak vychvaluju, ale jsem z něj i po roce, co ho máme, pořád nadšená. Nikde žádný nepořádek, navíc je k dostání v nejrůznějších barevných variantách, takže i dobře vypadá. A je skladný. No prostě cukety na mama ghanouj ogrilujte, protože to přinese novou chuť a texturu do receptu.


Na mama ghanouj jsem potřebovala
  • 4 střední cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • malý svazek čerstvého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce tahini
  • sůl
  • uzená paprika a olivový olej na dokončení
  1. Cukety jsem nakrájela podélně na tenké plátky. Ty jsem pokapala olejem z obou stran a na grilu je opekla dozlatova. Grilované cukety jsem dala stranou vychladnout.
  2. Vychladlé cukety jsem nasekala nožem (nebo v sekáčku) najemno a přendala je do mísy. K nim jsem přidala citronovou šťávu, nasekaný koriandr, utřený česnek a pastu tahini. Vše jsem spolu promíchala a dosolila.
  3. Hotovou mama ghanouj jsem na misce zakapala olivovým olejem a posypala uzenou paprikou. Ideální je ji podávat s pita chlebem, ale křupavé plátky bagety jsou adekvátní náhradou.

1 komentář:

  1. Tak tenhle recept rozhodně ukládám, to by nám doma mohlo víc než chutnat :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)