28. prosince 2014

Miniburgery z vinné klobásy


Ani jsme se neotočili a Vánoce jsou ty tam. Já mám ještě naštěstí polovinu dovolené před sebou, takže můžu doma lenošit a nikam nemusím pospíchat. Výhodou konce roku je, že za Vánocemi následuje Silvestr a Nový rok. Konec roku je tak trochu hodně o jídle. Nejprve klasicky řízek, kapr a salát, později se pak na oslavu konce roku můžeme trochu rozšoupnout a experimentovat. 


Abych řekla pravdu, letošní Vánoce jsem nijak pozitivně neprožívala, pár dnů před Vánoci nečekaně zemřela naše kočička, jeden z opravdu důležitých členů naší malé rodiny. Pomalu se tak teprve dostávám k normálnímu fungování. Vánoce zatím utekly a bude tu konec roku.


Já jsem se rozhodla na konec roku připravit netradiční miniburgery. Jednak proto, že burgery si v Česku za posledních pár let vydobyly své místo a ukázalo se, že udělat dobrý burger je umění. Na Meka můžete zdárně zapomenout. Jednak jsem se rozhodla experimentovat s náplní a připravila masovou plnku z vinné klobásy. Věřím, že doma ještě určitě nějakou budete mít. Zkuste ji vymáčknout ze střívka, zlehka dochutit, zkombinovat do burgeru a uvidíte, jaká je to překvapivá dobrota.

Ani v zimě se nemusím omezovat a maso pěkně grilovat na grilu na uhlí, díky našemu LotusGrillu, který nekouří a je hned připraven grilovat, takže i když s ním pracuji na balkoně, sousedi o ničem ani netuší. Snad jen podle božské vůně. Bulky připravuji podle receptu od Maškrtnici, je asi ten nej, který jsem objevila. Množství, které uvádí ona v receptu, dělím šesti, takže vyjde na 4 statné burgerhousky nebo 12 mini. Není to nic těžkého. 


Tyhle burgery budou na silvestrovském večírku překvapením. A určitě vám pomůžou v tom správném vykročení do nového roku. Tak ať je zase o něco lepší než ten minutý.

Na 12 miniburgerů jsem potřebovala:
  • 12 minihoustiček na burgery dle receptu Maškrtnici (množství dělte šesti)
  • 250g vinné klobásy
  • 4 lžíce strouhanky
  • kůru z poloviny citronu
  • trochu oleje
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • malou snítku koriandru
  • šťávu z poloviny limetky
  • sůl
  • polníček
  1. Obsah střívka vinné klobásy jsem vymačkala do misky. Přistrouhala jsem k ní kůru z poloviny citronu a přisypala strouhanku. Vše jsem v misce promíchala, aby vznikla kompaktní a nepříliš lepivá hmota. Z masové směsi jsem pak vytvořila 12 minikarbanátků, které jsem pokapala pár kapkami oleje a na grilu je ogrilovala z obou stran (stačí tak 2 minutky z každé strany).
  2. Na salsu jsem promíchala zakysanou smetanu, najemno nasekaný koriandr, zakápla vše limetkou a dosolila.
  3. Burgerové housky jsem si přepůlila, položila je řeznou stranou na gril, aby trochu zezlátly a na spodní část housky potom položila polníček, opečený karbanátek z vinné klobásy, vše zakápla koriandrovo limetkovou salsou a přiložila vrchní část housky, kterou je možné ještě spíchnout párátkem.
  4. Tyhle burgery jsou spíš takové dvojhubky a můžou se jíst jak teplé, tak i studené. Prostě labúžo.

4 komentáře:

  1. Ty jsou roztomilééé, to by mi bylo líto sníst :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, to je recept z posledního Alberta v kuchyni, na Silvestra jsem podle něj dělala ty samé!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak asi nějaká podprahová inspirace :D četla jsem ho ale nevzpomínám si na recept

      Vymazat
    2. Tak schválně jsem na recept koukla a není to ono, až na tu klobásu ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)