7. prosince 2014

Líčka na červeném víně


O tomhle jídle jste již určitě slyšeli, o jeho proslavení se v minulých letech postaral Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial. Jde vlastně o poměrně tradiční české jídlo, které se díky nové kuchařské vlně dostává zase na talíře českých foodies. A právě v tomhle receptu můžete vidět, jak je francouzská kuchyně podobná té české, recept na úpravu líček je totiž ne nepodobný tomu na burgundské hovězí.


Pokud se pozastavujete nad líčky, ano, jsou to svaly na obličejové části skotu, které jim pomáhají s přežvykováním. I proto, že to jsou svaly namáhané, jsou prorostlé kolagenovými vlákny, která se pomalým dušením proměnní v měkoučkou dobrotu. Předsudky tedy stranou, protože jde o poměrně levný druh masa, který je ale o to víc vynikající, a pokud nakupujete u dobrého řezníka, bude schopen vám je opatřit. 

Moje verze líček je trochu rustikálnější než ta Zdeňkova, já mám totiž ráda zeleninu vydušenou ve víně pěkně rozmixovanou do omáčky. Jako ideální přílohou je kaše nebo šťouchané brambory, ale vy už budete vědět, co se k fantastickému receptu, jakým líčka jsou, bude hodit.


Na 6 porcí jsem potřebovala:
  • 1100g hovězích (nebo telecích) líček
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 250g kořenové zeleniny (mix mrkve a celeru)
  • snítku majoránky
  • sůl a pepř
  • 0,5 litru dobrého červeného vína
  • trochu vývaru
  1. Cibuli a kořenovou zeleninu jsem si nakrájela na kostky a na másle jsem je společně opékala dozlatova. Pak jsem zeleninu vyndala a na másle v hrnci ze všech stran nechala zatáhnout maso. Zeleninu jsem vrátila k masu, přidala trochu soli a pepře a majoránku. Vše jsem zalila vínem a trochou vývaru tak, aby líčka byla potopená a nechala pod pokličkou pomalu dusit asi hodinu (nebo více - podle stáří masa) do měkka. 
  2. Když líčka změkla, vyndala jsem je z hrnce stranou a zredukovanou tekutinu spolu se zeleninou jsem rozmixovala dohladka. Omáčku jsem ochutnala, případně dosolila a líčka jsem vrátila do hrnce, aby se společně prohřály.

2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)