9. listopadu 2014

Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami


Nabídka dýní se už docela začíná dozšiřovat, což je opravdu fajn. Kromě obligátní halloweenské a hokkaido dýně už můžeme experimentovat s muškátovou, máslovou nebo právě špagetovou dýní. Na pohled špagetová dýně není nic moc, když jí ale upečete, s pomocí vidličky se rozpadne na jednotlivá vlákna, která připomínají špagety. Není moučnatá jako ostatní dýně, takže "špagety" celkem drží tvar a jsou zajímavě křupavé.


Podstata špagetové dýně mě utvrdila v přípravě zeleninových "špaget", využití je ale celkem variabilní. Dokážu si jí představit i zapečenou a taky jsem ze zbytku zkoušela udělat bramboráčky, což dopadlo na výbornou. Je asi pochopitelné, že pro další úpravu je třeba dýni nejprve upéct, pak ale přijde ta zábava. Já jsem "špagety" připravila s parmazánem a česnekovými houbami a jídlo to bylo vynikající, příjemně podzimní. 


Na 2 porce jsem potřebovala:
  • cca 700g syrové špagetové dýně
  • 4 lžíce olivového oleje + trochu navíc na pečení dýně
  • 2 stroužky česneku
  • snítku tymiánu
  • 200g žampionů na plátky
  • sůl a pepř
  • 60g parmazánu + na posypání


  1. Dýni jsem rozpůlila, trochu pokapala olivovým olejem a na 200°C ji pekla řezem dolů asi 45 minut, dokud nezměkla. Dýni jsem pak nechala vychladnout a vidličkou naškrábala "špagety".
  2. Na olivovém oleji jsem nechala zpěnit nasekaný česnek, přidala jsem nasekaný tymián a plátky žampionů a vše spolu opékala asi 10 minut dozlatova.
  3. K žampionům jsem pak přidala nastrouhaný parmazán a hned vmíchala "špagety", které jsem nechala už jen prohřát, dosolila, opepřila a podávala je na talíři zasypané ještě trochou parmazánu.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, je možné dýni upéct den předem, tak abych, až přijdu z práce, jídlo jen dovařila a nemusela téměř hodinu čekat, než se dýně upeče? Neprojeví se to pak např. na konzistenci dýně? Děkuji za informace. Recept vypadá náramně:o) a je to navíc skvělý tip na lehkou večeři. Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to jde, taky jsme ji nespotřebovali najednou ;)

      Vymazat
  2. Mňam! To vypadá dokonale, někdy vyzkouším :)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)