26. listopadu 2014

Poklad francouzské kuchyně od Julie Child


Pokud jste se ještě nenaladili na tu správnou předvánoční náladu, tak televize i obchody vám dost jasně řeknou, že už je ten čas. Pokuste se ignorovat tu masovou předvánoční propagandu, a nalaďte se po svém. O víkendu máme totiž první adventní neděli, tak se pomalu připravte na ty klidné, rodinné a pohodové svátky. Není třeba se honit.


Už nedávno jsem se rozhodla, že vás před Vánoci  seznámím s několika věcmi, které je dobré si z kulinárního světa přát pod stromeček. Svá předsevzetí ráda plním, takže s následujícím kuchařským veledílem podle mě neprohloupíte, protože je o co stát. Proslulá kuchařka americké autorky Julie Child totiž konečně vyšla v českém překladu jako Umění francouzské kuchyně.

Abych vám trochu osvětlila historii této knihy v Česku, velmi ji zpopularizoval film Nory Ephron Julia&Julia, který vznikl na motivy autobiografické knížky jedné z púvodních foodblogerek v Americe. Kniha i film jsou o tom, kterak se Julie Powell rozhodla "uvařit" celé veledílo Julie Child (v češtině má kniha okolo 800 stran) za jeden jediný rok a psala o tom blog, který ji proslavil. 


Ve filmu se dozvíte něco o životě foodblogerky v počátcích tohoto fenoménu, ale i o historii vzniku proslulé kuchařky, která naučila mnoho amerických žen opět vařit. Kniha je totiž v Americe jakýmsi základním kamenem mezi kuchařkami, které v kvalitě prověřily generace žen a jejich rodinných strávníků. Film je jedním z mých oblíbených a na prstech obou rukou byste nespočetli, kolikrát jsem ho viděla.

Po boomu a oblíbenosti filmu se strhla vlna, že by jako někdo měl vydat český překlad kuchařky, která shrnuje základy a podstatu francouzské kuchyně. A dopadlo to tak, že se tohoto konceptu ujalo vydavatelství Jota a povedlo se! Historicky úspěšné kuchařské dílo právě nedávno vyšlo. Najdete v něm obsáhlé kapitoly o tom, jak chutně připravit nejrůznější masa, drůbeže, ryby, zeleninu, omáčky, dezerty a další. Kuchařka nepřináší pouze recepty, naučí vás všem základům, jak maso zpracovat, připravit, s jakými víny jídla spárovat, jaké nádobí se vyplatí v kuchyni mít a je tam spousta dalších užitečných tipů.

Mezi recepty najdete takové typicky francouzské laskominy, jako například burgundské hovězí nebo tarte tatin. Francouzská kuchyně je té české docela blízká, přesto tak trochu exotická, ale příjemně rustikální. Jde po čerstvých a kvalitních surovinách, ze kterých umí dostat ty nejlepší chutě, na které člověk jen tak nezapomene. Já mám doma i původní anglickou verzi, ze které jsem už připravovala nejeden recept a vždy se povedlo nad moje očekávání. Prostě Umění francouzské kuchyně by podle mě nemělo chybět v knihovničce žádného pořádného foodie.



4 komentáře:

  1. Nedávno mi přišel mail z nějakého knihkupectví a byla tam <3. A já si říkala - no konečně! Tak doufám, že si Ježíšek všiml mého strašně nenápadného napovídání a pod stromečkem se objeví :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný den
    Už pár dní nad touto knihou váhám- koupit/nekoupit???
    V týdnu jsem někde četla,že za ty penízky rozhodně nestojí ale přesto mě pořád láká a teď jsem na ni narazila i tady...takže stojí za to si ji pořídit?
    Martina

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)