14. září 2014

Pečený čaj


Už se pomalu začínám připravovat na Vánoce, jako každý rok budu kromě jiného darovat i něco z vlastní výroby. No a jelikož je teď ta správná doba, kdy všechno dobré ovoce dozrálo, je ten pravý čas na to připravit pečený čaj.


Všichni už jej asi znáte a někdy jste ho dostali dárkem taky. Je to vlastně zapečené ovoce s kořením, kterého si dáte pár lžic do hrnku a zalijete vroucí vodou. Jeho příprava je jednoduchá, takže není třeba kupovat ho v obchodě. Raději jsem si ho připravila doma s tím, že vím, co v něm je, a dala jsem tam jen to, co mě chutná.


Na 7 malých skleniček jsem potřebovala:
  • 1200g mixu ovoce (já použila švestky, jablka, hrušky, bezinky a zázvor)
  • šťávu z jednoho citronu
  • 600g cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • lžičku mletého kardamomu
  1. Ovoce jsem umyla a nakrájela na malé kousky, jablka a hrušky není třeba loupat, zázvor jsem nastrouhala nahrubo. 
  2. Takto připravené ovoce jsem navrstvila do hlubokého pekáče, zasypala jsem ho kořením a cukrem, zalila šťávou z citronu a promíchala.
  3. Pekáč jsem dala péct do trouby vyhřáté na 200°C na asi hodinu (ale hlídejte už okolo 3/4 hodiny), dokud ovoce nepustilo šťávu a nezačalo se péct.
  4. Hotový pečený čaj jsem naplnila do čistých sklenic a zavařila ještě v troubě následujícím způsobem. Do pekáče s trochou vody jsem položila zavřené sklenice, které jsem sterilizovala 15 minut při 150°C, pak jsem snížila teplotu na 100°C a pokračovala ještě půl hodiny. Horké sklenice jsem pak položila dnem vzhůru na utěrku, kde jsem je nechala vychladnout.




5 komentářů:

  1. Ahoj, kolik je z tohoto množství cca skleniček? Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
  2. .. a kolik čajů se, prosím, udělá z jedné skleničky?:) 1 sklenička = 1 hrnek čaje? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne to určitě ne ;) určitě minimálně tři, čtyři :)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)