10. září 2014

Dýňové gnocchi


K podzimu neodmyslitelně patří dýně, takže recepty z ní se tu dříve nebo později musely objevit. Já mám dýni moc ráda, protože není složitá na přípravu, stačí ji povařit s vývarem na polévku nebo upéct jen tak v troubě. A právě upečenou dýni budete potřebovat, pokud se pustíte do následujícího receptu.


Dýňové gnocchi nejsou nic náročného, v podstatě vařené brambory nahradíte pečenou dýní. Pokud máte rádi klasické italské gnocchi, tyhle si zamilujete. Gnocchi z dýně jsou možná trochu žvatlavější, ale zato vynikající chutí, kterou stačí už jen zlehka doladit. Já jsem je jen zakápla olivovým olejem, citronovou šťávou a dokončila pepřem a parmazánem. Efektní, jednoduché a výborné. I když fantazii se meze nekladou.


Na 4 porce jsem potřebovala:
  • asi polovinu větší dýně hokkaido (po upečení bude třeba hrnek pyré)
  • trochu olivového oleje
  • 2-2,5 hrnku hladké mouky
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl

  1. Dýni jsem vydlabala, nakrájela na kousky, pokapala olejem a nechala v troubě předehřáté na 200°C péct do měkka asi hodinu. Hotovou dýni jsem rozmixovala najemno ponorným mixérem a nechala zchladnout.
  2. Rozmixované dýňové pyré jsem v míse zpracovala spolu s moukou, muškátovým oříškem a solí v nelepivé těsto, které jsem rozdělila na čtvrtiny. Z každé části jsem na pomoučeném vále vytvořila váleček, který jsem nakrájela na kousky. Každý nok jsem pak ještě lehce zmáčkla vidličkou, aby se na něm vytvořily rýhy.
  3. Takto připravené nohy jsem uvařila v osolené vroucí vodě. Hotové noky poznáte, když vyplavou na hladinu. S čím budete podávat je na vás, poměrně primitivní tip naleznete v úvodu.

Je to vlastně zelenina schovaná do přílohy, a i když u nás zelenina nikomu nevadí, věřím, že někomu se tento fígl bude hodit, a do svých blízkých tak dostane nějaké ty vitamíny jako bonus. 

A navíc, je to lahoda!

10 komentářů:

  1. Mnhmm, vypadají skvěle, určitě vyzkouším! Dýni miluju, ať už kvůli nádherné barvě tak hlavně kvůli skvělé chuti. Ještě že už bude te podzim :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný recept.Vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recept. Byly mňamózní :-)

    OdpovědětVymazat
  4. úžasní, úžasné, nepřekonatelné,,, dcerenka mi říkala, jak to že je nejíme už věky? :)) díky moc!!! karin

    OdpovědětVymazat
  5. Jsou výborné, příště přidám mouku postupně, měla jsem je trochu tužší. Podáváno s omáčkou z rajčat s bazalkou a oregánem a parmazánem. ;) Díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  6. Mala rada, kdyz nahradite hladkou mouku hrubou tak nebudou noky tak mazlave. Jinak je to vinikajici napad a vsem ho doporuciji.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)