23. července 2014

Levandulový cheesecake se smetanovým jogurtem


Chézekake neboli čízčake, jak mile ráda říká moje sestra, je moc dobrá věc, málo komu totiž "čízkejk" nechutná. Jednoduchou klasiku mám opravdu ráda, ale právě na cheesecaku je výborné, že se dá ochutit, dochutit nebo ovonět podle libosti.


No a jelikož teď na posledním Apetit pikniku byl největším hitem levandulový sirup, odvážila jsem se levanduli použít právě i do cheesecaku. Je na to právě včas, když levandule všude dokvétá a pomalu odkvétá, takže můžete použít čerstvé květy. A navíc jsem měla já svátek a moje sestra narozeniny, tak kdy jindy bych měla péct?


Klasický cheesecake je ze sýru typu cream cheese (Philadelphia, lučina nebo třeba buko), mě ale zaujala varianta od Maryny na jejím blogu, kdy používá tučný tvrdý tvaroh, několikrát pomletý a zjemněný, takže jsem zkusila tuhle variantu. O tom, jestli je to tedy cheesecake nebo není, lze asi polemizovat. V tomto receptu je navíc bílý jogurt (selského typu), který dodá nakyslou chuť. No prostě dobrota.


Na cheesecake o průměru 20cm jsem potřebovala:
  • půl balení máslových sušenek
  • 40g roztopeného másla
  • 250g selského jogurtu
  • lžičku čerstvých levandulových květů
  • 2 tučné tvarohy (ne ve vaničce)
  • 5 vrchovatých lžic cukru
  • 3 vejce
  • zakysanou smetanu smíchanou s trochou cukru na polevu

Troubu jsem si předehřála na 180°C. Na korpus jsem si podrtila máslové sušenky, promíchala je s máslem a vzniklou hmotu jsem vtlačila na dno formy.

Na tvarohovo-jogurtovou vrstvu jsem si promíchala levanduli s jogurtem a nechala je odležet. Tvaroh jsem důkladně rozmixovala ponorným mixérem dohladka, přidala jsem cukr, vejce a jogurt a vše jsem promíchala. Hotovou náplň jsem pak nalila na korpus a povrch jsem uhladila.

Cheesecake jsem pekla v troubě zhruba 50 minut, dokud kraje nebyly pevné a střed ještě trochu třaslavý. Upečený cheesecake jsem nechala vychladnout a navrch jsem už jen nalila zakysanou smetanu s cukrem, pak jsem nechala uležet v lednici a může se hodovat.

2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)