16. července 2014

Dvoubarevná cuketa s citronem


Cukety začínají dozrávat, takže seženete na každém farmářském trhu pěkné kousky. Jako třeba já, když jsem koupila pěknou větší cuketu, která ještě nebyla dřevnatá a měla měkkou slupku, za 15 korun kus. Bájo.


Pokud máte po krk cuketových bramboráků (já se jich teda nikdy nepřejím!) nebo smažené obalované cukety (mňam!), popřípadě cuketové sekané (lahoda), zkuste tento recept. Je překvapivé, kolik chuti a rozdílnosti v jídle udělá citron. Stejně tak, jako odrazí míchaná vajíčka do jiných sfér, cuketu promění v přílohu, kterou budete chtít znova a znova.


Na 2 porce jsem potřebovala:

  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • 1 menší zelenou cuketu
  • 1 menší žlutou cuketu
  • provensálské koření
  • sušené kousky chilli
  • šťávu z poloviny citronu
  • sůl

Cuketu jsem si nakrájela na menší kostky, ale občas ji připravím i na plátky a je to taky fajn. Na oleji jsem nechala zesklovatět nadrobno nasekaný česnek, přidala jsem cuketu a několik minut (asi 5) ji míchala a opékala ze všech stran. 

K cuketě jsem přidala provensálské koření, chilli a citronovou šťávu a ještě asi 2 minuty dopekla. Hotovou cuketu jsem už jen dosolila a bylo hotovo.

Takto upravenou cuketu doporučuju ke grilovanému masu nebo k pečeným bramborám. Létu zdar!

3 komentáře:

  1. Cuketové pesto jsem dlouho nedělala... :)

    http://healthylifestylebyme.blogspot.cz/2013/08/78-2013-2-jidelnicky-recept-na-cuketove.html

    OdpovědětVymazat
  2. Letos poprvé jsme zkusili zasadit cukety (zelené a žluté) a už sklízíme, recept se mi hodí báječně. Mohla bych poprosit o recept na cuketovou sekanou? nebo ji najdu tady na webu? Určitě musí být skvělá, ja vše co jsme z Vašich receptů zkusili:)
    Děkuji Romana (r.endlova@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se trochu červenám :) recept na sekanou tu nenajdete a z hlavy ho bohužel nedám, ale různých variant je plný internet (dělám bez salámu). Ale je to inspirace, možná se tu recept objeví ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)