15. června 2014

Řecká cizrnová polévka


Momentálně jsem v celkem velkém kalupu, díky nadcházejícímu Apetit pikniku, kam se chystám jako kulinář, nevím co dřív. Pomalu jsem ale vše zvládla posehnat a zařídit, takže už se spíš těším. Teď už jenom doufám, že vyjde počasí a že se všechno prodá. Čtvrtek a pátek bude co se týče práce náročný, ale věřím, že sobota bude odměnou za to všechno. Přijďte odpoledne a zastavte se u mého stánku! Ale teď něco z toho vaření.


Dnešní polévka je opravdová dobrota. Chutí podle mě shrnuje typické kontinentální Řecko, takže i když mě letos žádná zahraniční dovolená nečeká, trochu si jí dělám doma. Cizrnu osobně nejraději kupuji sušenou a vařím ji sama, mám pocit, že díky tomu má lepší chuť. Vlastně kromě hummusu, tam se podle mě hodí víc konzervovaná, ale je to na vás. Tahle svěží polévka se hodí na dnešní prosluněný den.


Na 4 porce polévky jsem potřebovala:
  • hrnek sušené cizrny
  • střední cibuli nakrájenou na drobné kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sušené oregano podle chuti (ideálně řecké, má intenzivnější chuť)
  • sůl a pepř
  • šťávu z půl až jednoho citronu.

Cizrnu jsem si nechala přes noc namočit ve vodě, vodu jsem slila. V hrnci jsem na oleji nechala zesklovatět cibuli, přidala jsem oregano a cizrnu, vše jsem zalila vodou tak, aby cizrna byla ponořená, a nechala vařit doměkka asi 25 minut.

Když cizrna změkla, ponorným mixérem jsem polévku rozmixovala najemno a podle hustoty ještě přidala trochu vody. Hotovou polévku jsem osolila, přidala pepř, nakonec vmíchala citronovou šťávu a nechala provařit.

Na talíři jsem ještě polévku zakapala trochou olivového oleje a podávala.

5 komentářů:

  1. Cizrnovou polévku jsem nikdy neměla, určitě vyzkouším!
    Czrnu mám moc ráda a tohle by mohla být rychlá a skvělá varianta.
    Moc díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ta vypadá fakt moc dobře, ukládám a vyzkouším :) Cizrnu mám moc ráda a hlavně miluju hummus :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)