18. května 2014

Pražský koláč


Když nedávno vyšla kuchařka Petry Pospěchové na téma regionální české kuchyně, ihned se dostala do středu mého zájmu. Českou kuchyni mám totiž ráda (i když se to možná podle receptů na blogu nezdá), u nás doma se vždycky česky vařilo a já dodnes ráda objevuju zajímavé zapadlé recepty.  Je třeba ale říct, že jak se dnes možná v českých domácnostech vaří, je dle mého názoru spíš výsledkem období šetření za socialismu a mimibazaráckého vylepšování tradičních českých jídel bydlenkami. Naše kuchyně je přeci poctivá, kvalitní, a pokud jí nebudeme jíst kvanta, dá se říct že i výživově obstojí.


Kuchařka se mi nedávno dostala do ruky, celá nadšená jsem jí prolistovala od začátku až dokonce a ke všemu jsem tam objevila pár krajových specialit, které připravovala moje babička a od ní i moje máma. Třeba taková uhlířina, která je trefně přiřazená k nám do polabí, tu babička dělávala celkem často. Jde vlastně o směs knedlíků s bramborami a slaninou a i když jsem jí neměla moc ráda, dnes bych dala nevím co, aby tu babička byla a uvařila mi jí. Nebudu se tu moc rozepisovat, jsem prostě moc ráda, že mám tuhle knížku doma. Možná konečně začneme všichni vařit poctivou českou kuchyni častěji. Tak mi udělejte radost a pořiďte si ji taky.

Když jsem v seznamu dorazila do regionu Praha, tajně jsem doufala, že najdu recept na pražský koláč. A byl tam! Vím, že mnoho nepražanů o tomhle koláči nic neví, ale věřte, že o hodně přicházíte. Je vlastně kopií tradičního koláče z Francie, v Praze se ale uchytil natolik, že zdomácněl a na mnoha místech ho tam i koupíte. Ani se nedivím, je vynikající. Místo velkého koláče se dá připravit několik menších, takže si můžete vybrat. Jen náplň mi podle receptu vyšla trochu řidší, osobně bych přidala trochu víc škrobu a ubrala šlehačky. Recept ale uvádím podle původního rozpisu.


Na koláč jsem potřebovala:
  • 250g hladké mouky
  • 250g mouky polohrubé
  • 180g másla
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 30g droždí
  • 150ml vlažného mléka
  • špetku soli

na drobenku:
  • 50g cukru
  • 90g polohrubé mouky
  • 50g másla
  • mletou skořici

na krém:
  • 200ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíci škrobu
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 100g másla
  • 500ml šlehačky

Nejprve jsem si připravila kvásek, mléko jsem v misce smíchala s rozdrobeným droždím a trochou cukru a nechala, aby kvásek začal navrchu bublat. Ve velké míse jsem promíchala obě mouky s cukrem, špetkou soli, máslem a vejcem, přimíchala jsem kvásek a vypracovala těsto, které jsem nechala vykynout, dokud nezdvojnásobilo svůj objem.

Z vykynutého těsta jsem vytvořila větší placku, což bude koláč, a nechala ještě asi 15 minut kynout a mezitím jsem si ze surovin připravila drobenku. Koláč jsem pomazala vejcem, bohatě posypala drobenkou a nechala v troubě vyhřáté na 180°C péct asi 20 minut dozlatova.

Na krém jsem do hrnce nalila mléko, přidala oba cukry a máslo a nechala na plotně rozpustit. Trochu směsi jsem si odlila, rozpustila v ní škrob a do zbylého mléka vařícího se na plotně za stálého míchání škrob vlila. Ten začne houstnout, takže je třeba míchat a asi po pěti minutách jsem krém vypla a dala vychladit. Když byl krém úplně studený, ušlehala jsem si šlehačku a do krému jsem jí vmíchala.

Hotový a vychladlý koláč jsem si prokrojila, naplnila jej krémem a nechala ještě v lednici alespoň několik hodin uležet, než jsem jej podávala (ale pokud uberete na šlehačce a budete mít krém hustší, uležení ani nebude potřeba). Byla to lahoda!

6 komentářů:

  1. Mňam, vypadá nádherně :) Musí být moc dobrej :)

    OdpovědětSmazat
  2. Mhmm, mňam! Pražský koláč si občas kupuji v pekárně co máme u práce a je to vážně dobrota! Jen si ho nekupuji moc často, přece jen to není nic dietního ;o). Přijde mi skvělé, když se oprašují nějaké zapadlé recepty, sama ráda vařím něco co mi vařila babička nebo mamka když jsem byla malá... I v jídle je spousta vzpomínek...

    OdpovědětSmazat
  3. Taťka si nejspíš tenhle koláč kupuje v Albertu kousek od Brna. Je to na 90% on, ale jmenuje se jinak. :D

    OdpovědětSmazat
  4. Dobré recept. Moje dcera Anna byl potěšen.

    OdpovědětSmazat

Za všechny komentáře děkuji :)