27. dubna 2014

Tom yum koong - thajská polévka s krevetami


Po dnešním receptu si už asi opravdu budete myslet, že jsem se zbláznila. Spousta surovin je totiž pro běžného člověka nežijícího v Praze nebo Brně naprosto nesehnatelná, takže k čemu vám bude tenhle recept? Rozhodně se nechci nějak předvádět, tuhle polévku prostě miluju a pokud budete chtít, připravit jí zvládnete taky. V Thajsku je tahle polévka naprosto běžným jídlem z běžně dostupných surovin. Přestože ale v našich podmínkách vám shánění ingrediencí zabere hodně času (mě samotné to od prvotního popudu jí zkusit sama a faktické přípravy trvalo asi půl roku), samotná příprava je opravdu velice jednoduchá.


Podle mě máte možnosti v zásadě tři, můžete si suroviny sehnat sami, poptat se vietnamských spoluobčanů po pomoci, nebo zkusit některé suroviny trochu nahradit. První možnost je asi nejpřímočařejší, vy mimopražští budete muset udělat výpravu. Všechny potřebné suroviny se dají sehnat v pražské SAPĚ, více v centru pak doporučuji thajský obchod na Francouzské ulici, kde seženete vše a ještě mnohem víc. Takže výlet za památkami spojte s výpravou za exotickými surovinami. Fajn je, že vše vám potom vydrží na spoustu porcí, jelikož se suroviny dají dobře zamrazit.

Pokud nejste ostýchaví, nebojte se poptat suroviny u Vietnamců, obzvlášť u těch, kteří mívají k prodeji balení různých druhů nudlí (ta ve velkém prodávají právě v SAPĚ) - takže pokud budou jen trochu vstřícní, obstarají vám je (vše má svou cenu, ne?). Pokud chcete nahrazovat, pak místo galangalu doporučuji přidat víc zázvoru, citronovou trávu můžete vynechat a pokud nebudete mít ani limetové listy (ty jsou v chuti asi nejvýraznější), zkuste je nahradit limetovou kůrou. Nebude to už asi přesně ono, ale pořád bude o co stát. Největší ironií v přípravě pro mě bylo, že když jsem konečně sehnala vše potřebné a už šlo jen o velké krevety, v našem městě jsem je prostě nesehnala! Nahradila jsem je tedy aspoň malými.


Na 4 porce jsem potřebovala:
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • lžíci červené kari pasty (víc nebo míň podle vaší preference, je dost pálivá)
  • 2 menší stroužky česneku na plátky
  • 2 stvoly citronové trávy na špalíky
  • litr zeleninového nebo krevetího vývaru
  • několik plátků galangalu (2-3)
  • několik plátků zázvoru (2-3)
  • 4 žampiony na plátky
  • 3-4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lístky kafírové limetky
  • půl konzervy kokosového mléka
  • tenké rýžové nudle podle chuti
  • velké tygří krevety (2-3 na osobu) nebo víc menších
  • nasekanou jarní cibulku a koriandr

V hrnci jsem si rozpustila kokosový tuk a osmažila na něm kari pastu, přidala jsem k ní česnek, citronovou trávu, zázvor a galangal a ještě chvilku opékala. Hrnec jsem zalila vývarem, přidala jsem rybí omáčku, limetkové listy, žampiony a nudle a pomalu přivedla k varu.

Když se nudle v polévce uvařily, přilila jsem kokosové mléko a očištěné krevety. Vařila jsem už jen tak dlouho, aby krevety zrůžověly. Z polévky jsem vyndala citronovou trávu, galangal, zázvor a limetkové listy, rozdělila jsem ji na talíře a na závěr posypala jarní cibulkou a koriandrem.

5 komentářů:

  1. Díky za recept, vypadá to opravdu úžasně :) v SAPA jsem skoro pečená vařená a většinu z požadovaných surovin mívám běžně doma, tedy až na ty krevety, je čas udělat si zase krátký výlet :))

    OdpovědětVymazat
  2. Nemam rada krevety, ale vypada to tak uzasne, ze bych si dala:)))

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)