30. dubna 2014

Buřty na černém pivě


Jelikož dnes máme to pálení čarodějnic, i já jsem se rozhodla nějak přispět svou troškou do mlýna. A jelikož k pálení čarodějnic podle mě neodmyslitelně patří i buřty, proto bude dnešní příspěvek o nich. V jednoduchosti je krása a dobrý buřt na ohni mám ráda úplně nejvíc. Na tom ale není žádné moc kuchařské umění.


Zato dobré buřty na pivě už nějaké to umění vyžadují, je třeba hezky nechat zkaramelizovat cibuli, vyladit chutě a nakonec si už jen užívat tu dobrotu. Vše je ale o kvalitních ingrediencích a já mám pocit, že dneska sehnat dobré buřty už je celkem problém. Když už seženete nějaké s uspokojivým podílem masa, velmi často bývají dost slané. Pokud tedy máte ozkoušené buřty, které vám vyhovují, je to záchrana.

Tyhle buřty na pivě si pamatuju už z dávných časů, kdy nám je doma maminka připravovala jako chuťovku. Během pečení se chutě tak správně propojí, že vcelku obyčejné přísady dají vzniknout vyladěné souhře chutí. Za ty roky jsem si recept dost upravila podle sebe, i když o něm rozhodně nechci tvrdit, že je dokonalý.


Na 4 porce jsem potřebovala:
  • 2 lžíce másla
  • 3 střední cibule nakrájené na malé měsíčky
  • 8 menších buřtíků nebo 4 větší (já měla salsicciu s fenyklem)
  • špetku majoránky
  • 0,3 dcl rajčatové passaty
  • 0,2 dcl černého piva
  • sůl a pepř

Na pánvi jsem si na oleji nechala pomalu karamelizovat cibulku, za stálého míchání jsem jí pomalu opékala. Asi v polovině opékání (asi po 10 minutách) jsem přidala buřtíky, aby se taky opekly.

K buřtům jsem přidala majoránku, rajčatovou passatu a černé pivo a vše jsem nechala na mírném ohni probublávat a redukovat. Když omáčka zhoustla, přidala jsem trochu soli a pepře, celý obsah pánve jsem překlopila do zapékací misky a dala zapékat ještě asi na 15 minut do trouby předehřáté na 200°C, aby se utvořila lehká krustička na povrchu.

Hotové buřty jsem i s omáčkou servírovala v housce, výborné jsou samozřejmě i s chlebem (nejlépe kváskovým) a pivem.

2 komentáře:

  1. Sbíhají se mi sliny :o). Dobrého buřta na pivě už jsem neměla strašně dlouho. A vlastně jsem ho nikdy sama nepřipravovala... Podle Tebe to vypadá jednoduše, možná to o víkendu zkusím :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My na ně dostanem chuť tak jednou za rok, ale jsou moc dobrý no..

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)