16. března 2014

Špenátová polévka s parmazánem


Včera jsem náhodou přišla na to, že jsem prošvihla druhé narozeniny blogu, ani nevím, jak se to mohlo stát, ale bylo to téměř před měsícem. Zajímavé je, že jsem měla pocit, že už to je mnohem delší doba než dva roky, co se mu věnuju. 

S vášní pro jídlo začal jako záznamník dobrých receptů, které jsem vyzkoušela, spolu s momentkami jídel v pochybných světelných podmínkách. Za tu dobu mu jeho poselství zůstalo, ale tak nějak si troufám tvrdit, že když už nic, alespoň ty fotografie se změnily. 


J. vždycky protestuje, když domů přijdu s novým nádobím, které nemáme kam dávat a nejrůznější rekvizity okupují cenné místo v našem bytě. Investuju čas do přemýšlení o kompozici fotek a taky jsem si pořídila lepší foťák, tak snad to k něčemu bylo.

Když už tak bilancuju, jsem moc ráda za to, co pro mě blog přinesl nového. Poznala jsem spoustu zajímavých lidí, vyzkoušela mnoho nového. A nejvíc jsem ráda za výbornou partu čtenářů, od kterých se mi dostává zatím jen pozitivní zpětná vazba, takže mám pocit, že to má smysl. Jste prostě skvělí a díky vám.


Oslí můstek mezi narozeninami a polévkou žádný není. Jsem prostě ráda, že jaro už je tady a s ním i rašící zelené všude okolo. No a v tom duchu se nese i následující recept.

Na čtyři porce polévky je třeba:
  • trochu másla
  • menší cibule
  • oloupaná střední brambora
  • 20g parmazánu
  • 200g listového špenátu
  • 200ml vysokotučné smetany
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Na másle jsem nechala zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Pak jsem přidala na kousky nakrájenou bramboru, zalila asi 3/4 litrem vody a nechala vařit doměkka. 

Když byla brambora měkká, přidala jsem nastrouhaný parmazán a listový špenát, které jsem nechala vařit asi 5 minut, jen aby zvadl. Ponorným mixérem jsem polévku rozmixovala na jemno, přidala jsem muškátový oříšek a smetanu a nechala chvilku provařit. 

Polévku jsem nakonec dosolila a opepřila a servírovala s kousky parmazánu a bílou bagetou.

12 komentářů:

  1. Nějakou takovou si udělám, ale z medvědího česneku, jen co se pro něj vypravím do lese. :o)
    Každopádně blahopřeji k narozeninám blogu, patří mezi mé oblíbené, takže za něj děkuji a fotky máte rozhodně moc povedené :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Z česneku by se mi taky líbila, ale nikde jsem na něj v lese ještě nenarazila..

      Vymazat
    2. A z také části republiky pocházíte? My máme jedno místo v jihomoravském kraji, kde je ho vždycky hromada, alespoň doufám, že i letos. Teď o víkendu máme v plánu na něj vyrazit. :o)

      Vymazat
    3. Haha, ústecký kraj, to je trochu z ruky :D

      Vymazat
    4. :) Tak to jo, tak třeba se vám poštěstí a někdy narazíte. :)

      Vymazat
  2. Gratuluji k druhému roku. Minulé jaro se na mém blogu také neslo v zelené barvě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vzdycky me zajimalo, jestli se to focene jidlo pak sni nebo vyhodi... A jestli sni - tak neni pak studene? (Jasne, polevka se da ohrat, ale nektera jidla urcite ne) :-))) Jinak polevka vypada moc chutne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky se sní, aspoň u nás teda, na vyhazování nejsou finance :D málokdy něco vychladne úplně, maximálně je to vlažnější - to je obvykle moje porce, zbytek už se jí nebo udržuje v teple. Samozřejme co jde přihřát, tak si přihřeju. Fígl je mít scénu připravenou předem a jen doplnit jídlo, pak je to rychlé :)

      Vymazat
  4. Projíždím zpětně recepty co tu máš a hledám nějakou inspiraci... A asi jsem ji právě našla, špenátovou polévku jsem neměla strašně dlouho :o). Díky za inspiraci, kterou tu pravidelně nacházím :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš rozhodně za co ;) mám radost, že sem takhle často chodíš

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)