27. března 2014

Platýs s citronem a petrželí


Dnes se s vámi podělím o jednoduchou, ale zato asi nejideálnější kombinaci ochucení ryb. Ryby bychom měli zapojit do jídelníčku častěji, to všichni víme. Problém ale nastává s dochucením, aby nás to jídlo taky lákalo.

Ryby obvykle nepotřebují nepřeberné kombinace koření nebo ochucení. Stačí jednoduchost, použití čerstvých ingrediencí se svěží chutí a máte vystaráno. Jako já v kombinaci s platýsem, použít ale tuhle kombinaci můžete na jakoukoliv jinou rybu.



Na dvě porce jsem potřebovala:
  • 2 menší vykuchané platýse
  • šťávu a kůru s poloviny citronu
  • malou hrst hladkolisté petržele + čerstvou na dokončení
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
Platýse jsem očistila, odkrojila jsem jim hlavu a nůžkami odstřihla všechny ploutve. Povrch platýse jsem lehce nakrojila, aby se následné ochucení dostalo víc do masa. V misce jsem promíchala na jemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu spolu s nasekanou petrželí, olejem a troškou soli a pepře.

Vzniklou emulzí jsem potřela platýse zvenku i zevnitř, položila je do zapékací misky a zbytek jsem nalila ještě navrch. Zakrytého platýse jsem pekla v troubě předehřáté na 180°C asi 20 minut, pak jsem jej odklopila a dopékala dozlatova.

Na upečeného platýse jsem nasypala trochu čerstvé petrželky a pokapala ještě citronovou šťávou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)