11. ledna 2014

Tapiokový pudink


Dnes už jistě většina z vás přišla do styku s bubble tea, takže víte, o co jde. Co se týče mě, mám ho moc ráda, i když je celkem problém sehnat nepřeslazenou hrůzu, která s čajem ani nemá co dělat. Já mám ráda ten čaj. Takové ty žvýkavé kuličky, které dostanete do každého bubble tea, jsou z tapioky.

Tyhle perly, jak se jim také říká, jsou moc fajn. V bubble tea jsou velké (máte tip, kde sehnat?, nechcete mi poslat? :D), ale dostanete i mnohem menší, které se využívají různě, třeba k výrobě pudinku. Dala jsem se do přípravy poměrně tradiční asijské kombinace s kokosovým mlékem, když jsem tyhle perly objevila náhodou v Makru.


Podle J. je to zvláštní zkušenost, skoro jako jíst kaviár. Pro mě je to čirá zábava.


Na 4 porce jsem potřebovala

  • malou hrst drobných tapiokových perel (pozor na dávkování, hrozně nabydou)
  • 1dcl hustého kokosového mléka
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  • balení physalisu 
  • vodu

Tapiokové perly jsem si propláchla a dala je do hrnce spolu s cukrem, kokosovým mlékem a 2 deci vody. Směs jsem promíchala a dala vařit.

Když se směs přivedla k varu, čas od času jsem míchala a na mírném ohni vařila cca 20-30minut, dokud se perly nezvětší a jejich neprůhledná struktura se změní na kompletně průhlednou. V průběhu varu možná budete potřebovat přilévat vodu, aby konzistence připomínala klasický pudink a nepřipalovala se na dně.

Než se pudink uvařil, část physalisu jsem nasekala a dala naspod sklenic. Hotový pudink jsem pak navršila na něj a navrch dala celý physalis na ozdobu (seženu si někde semínka a budu ho pěstovat, je to tak snadné!). 

Pokud chcete jinou příchuť, můžete ke konci varu přidat třeba čokoládu. Nebo místo physalisu mango.