14. ledna 2014

Limetkový koláč


Dnes mám narozeniny, je mi 26 let. Už se začínám dostávat do toho věku, když jsem byla menší, tak takhle staří lidé mi přišli už opravdu dospělí, možná i trochu starší. Sranda. Rozhodně někdy v patnácti jsem si myslela, že ve 26 budu mít jasně nalajnovanou kariéru a všechno v cajku. Pravdou je, že mojí momentální největší aktivitou je chození po pohovorech a zamýšlení se nad svou budoucností. 


Volný čas vyplňuju přemýšlením o receptech, vařením a pečením. A taky jsem se vrhla do vytváření plakátů, které si nově můžete objednat na Fleru, do obchodu se dostanete i přes obdélníček vpravo. Jistě by mi mí přátelé designeři řekli, že tohle by mohlo být lepší a tamto jinak, ale abych řekla pravdu, mám z těch plakátů celkem radost, takže doufám, že by mohli udělat radost i vám. Tak nějak se do nich vkradlo i jídlo a vaření, ale to je asi celkem přirozené.

Abych se vrátila ke svým narozeninám, velmi komorní oslava v kruhu nejbližších (rozumějte rodičů) proběhla v neděli a připravila jsem si na to koláč (jo, už jsem došla do toho stádia, že si trapně tyhle věci připravuju sama). Kdysi jsem tento koláč podle Apetitu už dělala, ale použití cottage sýru se mi tam nelíbilo a ani chuťově to nebylo nic moc. Proto představuji upravenou verzi, která je ale pekelně dobrá a osvěžující. Pokud použijete klasickou 24cm formu, budete mít koláč nízký, pokud chcete vyšší, použijte 20cm. Kdybych ji měla otevírací, udělám to taky.


Na 24cm (nebo 20cm) formu jsem potřebovala
  • 150g čajových sušenek
  • 50g rozpuštěného másla
  • 1-2 plátky želatiny
  • 2 limety
  • 500g tvarohu
  • 125g zakysané smetany
  • 4 lžíce moučkového cukru

Sušenky jsem si rozdrobila téměř na prach, v tom vám pomůže váleček na těstoviny a třeba pytlík nebo utěrka, do které sušenky dáte. Sušenkovou drť jsem pak promíchala s máslem a natlačila jí na spodek formy, kterou jsem pak dala do lednice.

Ve vodě jsem nechala změknout želatinu a pak jsem ji v plechovém hrnečku rozpustila v troše vody, aby byla tekutá. V míse jsem promíchala tvaroh, zakysanou smetanu, cukr s kůrou ze dvou očištěných limetek a šťávou z poloviny jedné limetky. 

Do tvarohové směsi jsem přidala želatinu, vmíchala jí dovnitř a vzniklou směs překlopila do formy se sušenkovým základem. Povrch jsem stěrkou uhladila a dala přes noc ztuhnout do lednice. Druhý den jsem formu rozevřela a už jen nakrájela.