6. října 2013

Krémová polenta s houbovým ragú


Tak už můžu říct, že jsem byla na houbách, a to dokonce dvakrát. Zatímco minulý týden bylo krásně a teplo, tento týden sice bylo stejně krásně, ale pořádný fičák a celkem už zima. Minulý týden jsme mohli shrabovat houby vidlema, za dopoledne jsme jich ve třech nasbírali pět kilo. Za sebe můžu říct, že jsem konečně spokojená a podzim je takový, na jaký jsem se těšila.



Samozřejmě proběhla smaženice a houbové řízky a ještě toho spoustu zbylo. Něco se použilo do bramboračky, kterou budu opakovat dnes znovu, něco se zamrazilo a něco usušilo. Byly dokonce i hřiby, které plánuju udělat s těstovinami. Přiznávám totiž, že nudle nebo noky s hřiby jsou mojí letošní závislostí a jedna místní restaurace si na mě už dost vydělala.

Kromě klasik a restauračních pokrmů z hub jsem ale pořád uvažovala nad tím, jak zkusit připravit houby trošku nevšedně. Podle fotek mě zaujalo houbové ragú s polentou, inspirovala jsem se jimi a vytvořila vlastní variaci, která je tak akorát vyvážená a pokud budete dělat pro hosty, budete se muset hodně držet, abyste hotové jídlo neujídali lžící přímo ze servírovací mísy. 


Na 4 porce jsem potřebovala
  • hrnek instantní polenty
  • vodu podle potřeby a návodu na přípravu polenty (každá potřebuje trošku jiné množství)
  • sůl a pepř
  • 200g měkčího sýru podle vaší chuti (já měla ovčí ze Slovenska od mamky z výletu)
  • dvě vrchovaté lžíce másla do polenty a jednu lžíci na houby
  • pořádnou hrst lesních hub
  • jarní cibulku
  • deci červeného vína
  • deci hovězího vývaru
  • čerstvou hladkolistou petržel

Nejprve jsem si připravila polentu. V kastrolu jsem přivedla osolenou vodu k varu, přisypala polentu a míchala, dokud nevznikla kaše. Pak jsem ještě do horké polenty přidala pepř, najemno nastrouhaný sýr a dvě lžíce másla. Vše jsem důkladně promíchala, až vznikla jemná kaše.

Na houbové ragú jsem si nakrájela jarní cibulku nadrobno a na másle ji nechala zesklovatět. Přidala jsem na plátky nakrájené houby a opekla je ze všech stran. Přilila jsem víno a vývar a směs dusila tak, aby se tekutiny vyvařily a vznikla lehce hustá šťáva. Houby se mezitím podusily, že byly stále pevné, ale již měkké.

Do servírovací mísy jsem naložila horkou polentu, na ní jsem položila houby a vše jsem zalila šťávou z hub. Celé jídlo jsem pak už jen posypala najemno nasekanou petrželkou.