5. srpna 2013

Borůvkový pull-apart bread


Borůvky prý nikde nerostou, člověk aby je v lese pohledal. Pak ale netuším, kde se berou všechny ty stánky s tunami borůvek na prodej. Možná, že prodejci mlží a vypouštějí falešné informace o nedostatku borůvek, aby je mohli sami vysbírat. Nebo nevím. Já jsem borůvky nesbírala, ale koupila u jednoho takového stánku. Stejně tak jsem přibrala i brusinky, tak se můžete těšit ještě na jeden dobrý recept. Časem.



Pull-apart bread je takový fajn chlebíček, který můžete udělat naslano, nasladko, s ovocem nebo bez. Jednotlivé vrstvy pak můžete postupně odlupovat a pochutnávat si. Tenhle chleba ve spojení s borůvkami je výborný a to já na sladké moc nejsem. Receptů na těsto je na internetu spousta, vybrala jsem ten odtud a přidala jen borůvky navíc.

Na chlebíček o velikosti 30x12cm je třeba
  • 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • půl sáčku sušeného droždí
  • špetka soli
  • 150g másla
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 vejce
  • 1 hrnek borůvek
  • lžičku skořice
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • 100g másla
  • 1/4 hrnku cukru


V míse jsem smíchala 2 hrnky mouky, cukr (100g), droždí a sůl. V hrnku jsem rozehřála máslo s mlékem, vypnula a přidala studenou vodu. Tuto směs jsem pak přidala do mouky a dalších ingrediencí v míse. Směs jsem začala míchat, postupně přidala obě vejce a nakonec i zbytek (3/4 hrnku) mouky. Těsto jsem nechala v míse přikryté kynout, dokud nezdvojnásobilo svůj objem.

Těsto jsem pak vyklopila na dostatečně vysypanou pracovní plochu a rozválela na obdélník s tloušťkou těsta asi 1 centimetr. V misce jsem promíchala cukr, skořici, muškátový oříšek, roztopené máslo (100g) a borůvky a následně jimi posypala celé těsto. To jsem nakrájela na obdélníky tak, aby se vešly do formy na chlebíček. Formu jsem položila na bok a začala skládat jednotlivé vrstvy na sebe.

Když jsem navrstvila celé těsto i s borůvkovo-cukrovou směsí do formy, položila jsem ji opět na ležato a nechala ještě asi 15 minut nakynout. Mezitím jsem si předehřála troubu na 170°C a chlebíček dala péct přibližně na 40 minut, dokud povrch nezezlátl. Chlebíček je dobrý ještě teplý, druhý den je ale také skvělý.