7. srpna 2013

Ajvar


Když jedu někam na dovolenou, snažím se poznávat gastronomii dané země. Za několikerou návštěvu Chorvatska mi kromě burku učaroval i ajvar, který nám tam podávali snad ke všemu. Ajvar je takový zeleninový dip, který můžete používat jako dochucení třeba ke grilovanému masu, ale zkuste jej zamíchat taky do brambor nebo dát si ho na topinku či do hamburgeru. Samozřejmě ho koupíte i v obchodě, ale u nás jeho kvalita není valná. Postup není náročný, takže se vyplatí si ho vyzkoušet vlastními silami. Je připraven z upečeného lilku a červených paprik a je to lahoda. Já jsem objevila recept od rodilé Chorvatky, takže autenticita je zaručena!



Pokud budete připravovat ajvar nebo třeba zavařovat ovoce, chci vám doporučit aplikaci Jam Labelizer, kde si můžete vytvořit stylovou nálepku na identifikaci obsahu sklenice, jako mám já na fotce. Několik designů je k dispozici zdarma, jiné pak za poplatek. Jedinou nevýhodou je, že nelze použít diakritika. Když ale nějakou dobu vydržíte, možná se tady dočkáte mých vlastních etiket pro vás. Už je mám v hlavě...


Na tři/ čtyři malé skleničky ajvaru jsem potřebovala

  • jeden střední lilek
  • pět velkých červených paprik
  • velkou cibuli
  • pepř, sůl
  • půl hrnku slunečnicového oleje
  • 1/4 hrnku bílého vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • lžíci srirachi (pálivé chilli omáčky)


Troubu jsem si předehřála na 200°C. Na plech jsem si rozložila celý lilek, papriky a oloupanou cibuli a vše jsem nechala péct asi půl hodiny, dokud papriky nezměkly a neztmavly a nedaly se loupat. Vše jsem pak vyndala z trouby, vložila do misky a přikryla talířem, aby se to zapařilo. Papriky i lilek jsem oloupala, nakrájela na kousky a vložila do hrnce.

K zelenině jsem přidala nakrájenou cibuli, srirachu, utřený česnek, trošku soli a pepře, olej a ocet. Uvedené množství oleje a octa však berte jako maximum, proto přidávejte po troškách a ochutnávejte. Směs rozmixujte ponorným mixérem do hladka a vařte alespoň hodinu, často promíchávejte.

Mezitím si sterilizujte sklenice. Ty čistě umyjte a dejte do trouby na 70°C na půl hodiny. Do ještě horkých sklenic nalijte hotový ajvar a vraťte do trouby teď již na 170°C na několik minut, aby se na ajvaru vytvořil trochu upečený vršek. Navrch každé sklenice nalijte trochu horkého oleje, který si připravíte bokem a ihned zavíčkujte. Tak můžete ajvar skladovat v chladnu i několik měsíců. 

Ajvar doporučuji dělat do menších sklenic, abyste jej vždy stihli vypotřebovat. I když bych řekla, že to problém nebude. Můžete ho ale také třeba darovat...