7. března 2013

Ostrý bramborový guláš

 
Tak, přišlo jaro, usmálo se na mne štěstí s prací (juchů) a taky přišla nemoc. Nevím čím to je, ale skoro každý rok na jaře na mne čeká nachlazení. Takže ležím, piju zázvorový čaj a modlím se, aby mi bylo lépe.

Guláš, který vám chci představit v tomto příspěvku, by měl i nemocného postavit na nohy. Recept je vlastně taková fúze mezi českou a indickou kuchyní, která se moc povedla a jejím výsledkem je opravdu dobré jídlo. Nechce moc ingrediencí, které já mívám doma v podstatě pořád, takže směle do toho.




Jedinou výjimkou může být kari pasta, kterou ale seženete v takovém sáčku například v orientálním koutku v Tescu (já jsem ji ve formě nádobky koupila v Sapě). Receptem jsem se inspirovala v loňském dubnovém Albertu v kuchyni, poměr surovin jsem ale dost upravila.

Na dvě porce je potřeba:
  • olej
  • na kostičky nakrájená střední cibule
  • dvě na kostičky nakrájené střední brambory
  • dvě na plátky nakrájené velké mrkve
  • nasekaný stroužek česneku
  • dvě lžíce červené karí pasty
  • půl litru zeleninového vývaru
  • 50 gramů červené čočky
  • sůl
Na oleji jsem zesklovatěla cibuli, přidala jsem brambory, mrkev česnek a kari pastu, vše důkladně promíchala a nechala opéct (asi tak 5 minut). Směs jsem pak zalila vývarem a nechala 15 minut povařit, přidala jsem čočku a vařila dalších 15 minut. Výsledkem by měly být měkké brambory a mrkev a tekutina zahuštěná čočkou na "gulášovitou" konzistenci. Podle potřeby jsem nakonec dosolila.

K jídlu je možné podávat arabský chléb, ale množství je i bez chleba více než dostačující. Pokud by se vám guláš zdál díky pastě moc ostrý, můžete ho na talíři zjemnit bílým jogurtem.