27. ledna 2013

Lilek s parmazánem



Já velmi miluju lilek, je to jedna z mých nejoblíbenějších zelenin. Je dobrá přes zimu na různé zapečené dobroty a v létě skvělá na grilu. Lilek s parmazánem kdysi dělal někdo v Prostřenu, myslím že dokonce ve VIP, a mamka mi ho tím náhodou při nějakém rozhovoru připomněla. 

Tomuto jídlu se často říká i lilkové lasagně. Má to něco do sebe, protože jde v podstatě o úplně jednoduchý recept na lasagně, kde jsou těstoviny nahrazeny právě lilkem. Každopádně je lze jíst jako předkrm, zeleninové hlavní jídlo, jen tak či s pečivem. Jak chcete.




Recept pochází z kuchařky Marcelly Hazan Klasická italská kuchyně, ale byl i v Apetitu. Já jsem ho trochu upravila a místo smažení lilku jej griluji.



Na čtyři porce jsem potřebovala:

  • 2 střední lilky
  • dvě konzervy sekaných rajčat
  • dvě mozzarelly
  • půl hrnku nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • bazalku (ideálně čerstvou, já použila sušenou bio)  
  • sůl
Lilky jsem nakrájela na silnější plátky, osolila a vložila do kontaktního grilu nasucho ogrilovat. Konzervy rajčat jsem mezitím na pánvi osolila a nechala zredukovat na tři čtvrtiny, aby zhoustly.

Mozzarelly jsem připravila tak, že jsem je nakrájela na co nejtenčí plátky. Zapékací misku jsem vymastila trochou olivového oleje, dno vyložila polovinou lilku tak, aby bylo celé zakryté, na lilky jsem rozprostřela polovinu rajčat, pak polovinu mozzarelly, bazalku a polovinu parmazánu.

V druhé vrstvě jsem opět rozložila lilek, polovinu rajčat, mozzarellu, bazalku a parmazán. Zapékací mísu jsem vložila do trouby předehřáté na 200°C na 30 minut.