25. ledna 2013

Jelení guláš



Jak někteří víte, dostala jsem od J. k Vánocům kuchařku s českými recepty od Romana Vaňka. Když jsem pak k narozeninám dostala její pokračování, vzala jsem to jako pobídku k tomu, abych vařila více českou kuchyni, které se, pravda, právě moc nevěnuji.

Třeba jsem nikdy nevařila svíčkovou, ale věřím, že až se do ní jednou pustím, bude famózní. Každopádně manžel si mě podle jednoho kamaráda neměl brát dřív, než jsem mu ji uvařila. No, smůla. Už se stalo. Několik receptů z těchto kuchařek jsem již vyzkoušela, naposledy tento skvělý jelení guláš.



Na dvě porce jsem potřebovala:

  • čtvrt kila jelení plece
  • lžíci másla
  • dvě střední cibule
  • půl hvězdičky badyánu
  • velký bobkový list
  • lžíci rajčatového protlaku
  • stroužek česneku
  • hovězí vývar
  • sůl a pepř
Na kostičky nakrájenou cibuli jsem do tmava opekla na másle. Opravdu do tmava, protože cibule tvoří základ guláše. Pak jsem přidala na menší kostky nakrájené maso a badyán, maso jsem nechala zatáhnout. Přidala jsem protlak, nasekaný česnek a opekla, osolila a opepřila.

Vše jsem zalila vývarem, přidala bobkový list a nechala probublávat do změknutí masa (asi dvě hodiny). Podle potřeby jsem dolívala vodou. Vše jsem nakonec dosolila a dopepřila, vyndala badyán i bobkový list a podávala s tmavým chlebem.