6. ledna 2013

Kokosová rýže s mangem


Asijskou kuchyni opravdu miluju, je relativně jednoduchá, pracuje s čerstvými ingrediencemi a přetéká zajímavými chutěmi. Soustředím se ale hlavně na slaná jídla, jako například na vietnamské pho bo, které jsem tedy ještě nikdy od základu nepřipravovala sama, zato na něj ráda chodím do bistra.

Dnešní jídlo je výjimkou, protože je sladké, ale ne zase tolik, takže za mě super. Lze jíst jako dezert, hlavní jídlo nebo netradiční snídaně. Takovou snídani bych si nechala tedy líbit a úplně nejvíc by se mi líbilo, kdyby mi jí servírovali na pláži v Thajsku, odkud tato rýže původně pochází. 

Každopádně je toto jídlo alespoň připomínkou krásného počasí mezi chmurnými, studenými a vlhkými dny a takovou závistnou vzpomínkou na mou blízkou kamarádku, která v Thajsku nyní tráví několik měsíců. Inspirovala jsem se receptem z kuchařky Asijská kuchyně v kostce, ale poměr ingrediencí jsem upravila dosti podle své chuti a momentální situaci při vaření.


Na čtyři porce jsem potřebovala:

  • hrnek lepkavé rýže (použila jsem rýži na sushi)
  • polovinu konzervy kokosového mléka
  • množství vody, které spolu s mlékem vytvoří 1,25l tekutiny
  • asi pět lžic cukru 
  • dvě manga
Rýži jsem zpracovala podle návodu, v hrnci jsem jí zalila 1,25 litrem tekutiny (kokosové mléko a voda), přisypala cukr a přivedla k varu. Když začala vřít, ztlumila jsem plamen a nechala asi 20 minut probublávat, dokud rýže nebyla skoro úplně měkká.

Voda, která se ale měla podle popisu vypařit či vstřebat, se celá nevstřebala, proto jsem rýži úplně slila, přikryla v hrnci pokličkou a nechala mimo plamen 10 minut dojít. Vznikla tak lepkavá rýže, ne však mazlavá.

Mezi vařením rýže jsem oloupala dvě manga, vykrájela pecky a dužinu nakrájela na kostky. Rýži jsem pak servírovala v misce s mangovými kostkami, lze v teplé nebo i studené variantě.

 A co vy a asijská kuchyně?

3 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)