21. listopadu 2012

Pečená řepa s česnekem



Posledně jsem si do zeleninové bedýnky přiobjednala červenou řepu a těšila se, že si ji udělám pečenou. A právě nadešel čas si ji připravit. Jestli nemáte rádi nakládanou řepu, kterou do nás cpali ve školce nebo ve školní jídelně, tenhle recept vám změní názor. A napraví řepě reputaci. Dokonce si troufám tvrdit, že až vyzkoušíte tenhle recept, zařadíte řepu do svého jídelníčku častěji.

Pro dva je třeba asi půl kila červené řepy, tři brambory, půl palice česneku, oregano, čtyři lžíce balzamikového octa, stejně olivového oleje a sůl.

Pokud máte pěknou řepu, pak stačí řádně ji omýt, pokud je víc zaneřáděná od hlíny nebo pobitá, pak ji budete muset oloupat (to samé s bramborami). Při tom pozor, červeň řepy docela slušně barví vše, co s ní přijde do styku. Řepu jsem pak stejně jako brambory nakrájela na měsíčky a rozprostřela do pekáčku. Přisypala jsem neoloupané stroužky česneku, oregano, sůl a zakápla olivovým olejem a balzamikovým octem a dala přikryté péct do trouby vyhřáté na 200°C asi 20 minut. Po uplynutí doby jsem pak odklopila víko a řepu dopekla tak, aby byla navrchu pěkně opečená a vevnitř měkká. 

Je to skvělé jídlo, které lze použít jako přílohu k masu, ale takto s bramborami vydá za hlavní chod. Česnek je při konzumaci samozřejmě nutné vyloupnout ze slupky, je to dobrota.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)